sa jednog na dva gigavata dnevno

Ukrajina zatražila od Evrope da joj obezbedi više struje

EUVesti

8.6.2023 19:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ukrajina zatražila od Evrope da joj obezbedi više struje Ukrajina zatražila od Evrope da joj obezbedi više struje
Ukrajina traži od Evropske unije da „u velikoj meri poveća“ isporuku električne energije posle ruskih napada „na energetsku infrastrukturu zemlje“ i uništenja brane veštačkog... Ukrajina zatražila od Evrope da joj obezbedi više struje

Ukrajina traži od Evropske unije da „u velikoj meri poveća“ isporuku električne energije posle ruskih napada „na energetsku infrastrukturu zemlje“ i uništenja brane veštačkog jezera Kahovka koja je izazvala velike poplave, izjavio je u četvrtak France pressu ukrajinski ministar energetike German Galučenko.

„Tražimo od Evrope da poveća“ gornju granicu uvoza električne energije sa jednog na dva gigavata dnevno, rekao je ukrajinski ministar, prenosi Beta.

Galučenko je dodao da nuklearna elektrana u Zaporožju ne predstavlja „neposredan rizik u ovoj fazi“, već da se zahteva nadgledanje.

Od 600 kvadratnih kilometara pogođenih poplavom posle rušenja brane Kahovka na jugu Ukrajine, „moglo bi da bude uništeno do 80 naselja, a bez struje je 20.000 domova“, rekao je ukrajinski ministar.

Po njegovim rečima, oštećeno je oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Ukrajina je do sada pokrivala 100 odsto svojih potreba“ sopstvenom proizvodnjom struje, „ali smo zamolili Evropu da poveća plafon za isporuke“, dodao je on.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...