cilj uključivanje izbeglih lica na tržište rada

Pokrenuta kompanijska mreža „Za izbeglice“

SrbijaSvetU fokusu

1.6.2023 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pokrenuta kompanijska mreža „Za izbeglice“ Pokrenuta kompanijska mreža „Za izbeglice“
Mreža “Za izbeglice“ koja okuplja predstavnike privatnog sektora sa ciljem pružanja podrške integraciji izbeglica i poboljšanju njihovih životnih uslova u Srbiji, predstavljena je danas... Pokrenuta kompanijska mreža „Za izbeglice“

Mreža “Za izbeglice“ koja okuplja predstavnike privatnog sektora sa ciljem pružanja podrške integraciji izbeglica i poboljšanju njihovih životnih uslova u Srbiji, predstavljena je danas na konferenciji “Uloga privatnog sektora u integraciji izbeglica“.

Inicijativu su pokrenuli Agencija UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji i IKEA Srbija, a članstvo u mreži potpisalo je osam kompanija i poslovnih asocijacija, među kojima su neki od najvećih poslodavaca u Srbiji i ključni akteri u maloprodajnoj, turističko-ugostiteljskoj i drugim industrijama, kao i sektorima koji pružaju usluge izgradnje kapaciteta i biznis konsaltinga.

Članice mreže imaju mogućnost da izbeglice podrže na jedan ili više načina: zapošljavanjem i stažiranjem, edukacijama, donacijama proizvoda, pružanjem stručne podrške, javnim komunikacijama, kao i podrškom projektima koji pomažu prisilno raseljenima.

„Ljudi koji su bili primorani da napuste svoje zemlje i koji život iz početka počinju u Srbiji zaslužuju podršku čitavog društva. Privatni sektor može da pruži važan doprinos izgradnji boljih života izbeglica, ali i izbeglice mogu da podrže privatni sektor – svojim veštinama, talentima, raznovrsnim znanjima i iskustvima. Uvereni smo da učešće u mreži koju pokrećemo može pomoći ne samo izbeglicama, već i kompanijama članicama – da dodatno unaprede poslovanje, posvećenost lokalnim zajednicama, diverzitetu i inkluziji, kao i ostvarenju ciljeva održivog razvoja“, istakao je Sufijan Ađali (Soufiane Adjali) šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

U najvećoj meri, izbeglice koje su zaštitu dobile u Srbiji dolaze iz Ukrajine, Libije, Sirije, Avganistana, Irana, kao i sa Kube. I izbeglice i tražioci azila u našoj zemlji imaju, između ostalih, prava na obrazovanje i zaposlenje.

“Pokretanjem inicijative ‘Sticanje veština za zapošljavanje’ pre tri godine, organizovali smo niz aktivnosti čija je svrha inkluzija izbeglica na tržište rada i prilika za njih da steknu veštine i dragoceno radno i životno iskustvo. Do sada smo kroz projekat organizovali plaćenu tromesečnu praksu za 28 ljudi, od čega smo zaposlili njih 16“, rekao je Nikola Simonović, rukovodilac ovog projekta u kompaniji IKEA.

Prema podacima UNHCR-a, u Srbiji, kao najhitnije potrebe izbeglice i tražioci azila u našoj zemlji navode dostojanstveno zaposlenje (38 procenata), lekarske usluge (25 odsto), kao i adekvatniji ili povoljniji smeštaj (22 procenta).

Odeća je najhitnija potreba za tri odsto njih, isto koliko i hrana, bankarske usluge, oprema za pokretanje posla i pasoš. Više od trećine ispitanika je navelo da im je kvalitet života poboljšan u proteklih godinu dana, dok je nešto više od polovine navelo da je ostao isti.

Sve kompanije zainteresovane da se priključe inicijativi “Za izbeglice“ više informacija o mreži i načinu pridruživanja mogu saznati na zvaničnom sajtu UNHCR-a u Srbiji.

  • DUSAN

    2.6.2023 #1 Author

    Odlična ideja da neko i njima pomogne.

    Odgovori

  • SUNCE

    2.6.2023 #2 Author

    Svaka humanitarna akcija je za pohvalu pa i ova. Kada smo ih već primili treba ih i uključiti u normalne tokove obrazovanja i zapošljavanja.

    Odgovori

  • PIKSI

    18.6.2023 #3 Author

    Lepa vest i treba im se pomoci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...