“spremni ušli u najnoviju krizu”

Javni dug Srbije vraćen na nivo od pre pandemije

Srbija

30.5.2023 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Javni dug Srbije vraćen na nivo od pre pandemije Javni dug Srbije vraćen na nivo od pre pandemije
Pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović učestvovao je danas na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji se održava u Bečićima u... Javni dug Srbije vraćen na nivo od pre pandemije

Pomoćnik ministra finansija Ognjen Popović učestvovao je danas na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji se održava u Bečićima u Crnoj Gori, a na kome je govorio o ekonomskoj situaciju u Republici Srbiji, fiskalnoj i monetarnoj politici u doba svetske ekonomske krize i visoke inflacije, sprovedenim reformama i planovima za naredni period.

Popović je, na panelu „Zdrave javne finansije – ključni preduslov privrednog rasta i izgradnje moderne tržišne privrede i u uslovima produžene geopolitičke neizvesnosti“, istakao da je udeo javnog duga u BDP-u Srbije trenutno na nivou od 51,4 odsto, što znači da je Srbija uspela da se vrati na nivo javnog duga iz perioda pre pandemije, i pored tri paketa ekonomske podrške privredi i građanima Srbije u ukupnom iznosu od oko devet milijardi evra.

Popović je podsetio i da su tokom pandemije pokrenute dve garantne šeme za pomoć privredi, a osvrnuo se i na nova fiskalna pravila, predviđena izmenama Zakona o budžetskom sistemu, koji je usvojen u Skupštini Srbije krajem 2022. godine, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

On je istakao i da je država pokazala fiskalnu disciplinu i odgovornost, te da je skoro sav portfolio skupljih dugova refinansiran tako da smo u ovu svetsku ekonomsku krizu ušli spremni. Prema njegovim rečima, prosečna stopa zaduživanja na portfolio javnog duga krajem godine je iznosila 2,8 odsto.

Kako je dodao, trend u svetu je rast kamatnih stopa centralnih banaka, što se preliva na bankarski sektor i njihove kamate, a u regionu Zapadnog Balkana, banke čine čak 95 odsto svih izvora finansiranja.

“Zato treba da radimo na razvoju tržišta kapitala, odnosno na kreiranju alternativa i alternativnih izvora finansiranja za privredu“, rekao je Popović, podsećajući da je Srbija usvojila Zakon i Strategiju razvoja tržišta kapitala.

Popović se osvrnuo i na borbu protiv sive ekonomije u Srbiji, ističući da su na tom polju ostvareni značajni pomaci, da su uvedeni novi sistemi e-fiskalizacije i e-faktura, te da se radi na uvođenju sistema e-akciza.

U tom kontekstu Popović je podsetio i na studiju NALED-a prema kojoj je obim sive ekonomije u proteklih pet godina, od 2017. do 2022. godine, pao sa 14,9 na 11,7 odsto. Istakao je da i se iz godine u godinu smanjuje poresko opterećenje zarada, čime se rasterećuju poslodavci i dodatno stimuliše privreda, a naveo je i da se dalje radi na reformi i modernizaciji Poreske uprave, u pravcu pojednostavljenja procedura što donosi koristi i privredi i građanima.

Na panelu su učestvovali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i šefica kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan Stefani Eble (Stephanie Eble)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...