zastoji u isporuci čipova sve manji

Škoda Auto planira povećanje proizvodnje na nivo pre pandemije

AutomobiliEULifestyleSvet

16.5.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Škoda Auto planira povećanje proizvodnje na nivo pre pandemije Škoda Auto planira povećanje proizvodnje na nivo pre pandemije
Volkswagen-ova Škoda Auto planira da poveća proizvodnju na nivo pre pandemije u naredne dve do tri godine, jer iz najveće češke proizvodna kompanije smatraju... Škoda Auto planira povećanje proizvodnje na nivo pre pandemije

Volkswagen-ova Škoda Auto planira da poveća proizvodnju na nivo pre pandemije u naredne dve do tri godine, jer iz najveće češke proizvodna kompanije smatraju da su poteškoće u snabdevanju čipovima ostale iza automobilske industrije.

Globalna situacija sa poluprovodnicima „postaje mnogo bolja“, rekao je glavni izvršni direktor ove auto-kompanije Klaus Zelmer (Klaus Zellmer) u intervjuu za Bloomberg.

U kombinaciji sa rastućom prodajom u Evropi i ekspanzijom u Aziji, Volkswagenova jedinica nastoji da postepeno poveća godišnje isporuke na najmanje milion automobila, sa 731.300 prošle godine.

Zelmerov optimizam je dobar za češku ekonomiju, kojom dominira automobilska industrija i koja izlazi iz blage recesije koja je uglavnom bila podstaknuta nedostatkom uvezene elektronike i materijala. Nakon što je proizvodnja u Škodi skočila za 13 odsto u prvom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, najveći izvoznik u zemlji predviđa da će problemi u lancu snabdevanja nastaviti da se ublažavaju u narednim mesecima.

„Očekujemo stabilnije snabdevanje poluprovodnicima u drugoj polovini ove godine, što će nam dati šansu da u potpunosti iskoristimo naše proizvodne kapacitete“, rekao je Zellmer, koji je prošlog leta postao izvršni direktor kompanije, i dodao da je „milion automobila godišnje broj na koji želimo da se vratimo u naredne dve do tri godine“.

Osim širenja na nova tržišta, 128-godišnji brend planira da uloži 5,6 milijardi evra (8,1 milijardu dolara) do 2027. godine u prelazak na električna vozila uoči zabrane prodaje motora sa unutrašnjim sagorevanjem od strane Evropske unije nakon 2035. godine.

Vlada u Pragu je takođe lobira za VW da locira novu evropsku fabriku akumulatora u Češkoj, nadajući se da bi to moglo da podstakne lokalnu ekonomiju i da smanji zavisnost proizvođača automobila od uvoza iz Azije.

  • MITAR

    20.5.2023 #1 Author

    Mislim da bi isporuka novih vozila mogla da se vrati na predjasnje stanje pre kovida, i da se samim tim cena vrati u neke normalne okvire.

    Odgovori

  • SUNCOKRETI1969

    28.5.2023 #2 Author

    Tako treba.

    Odgovori

  • Goga13

    8.6.2023 #3 Author

    Pa nije isključeno da uspeju, svet se vraća u normalu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...