Da li je podizanje kamatnih stopa zaista toliko delotvorno?

Rubini opet predviđa ekonomsku katastrofu

BankeSvet

7.3.2023 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rubini opet predviđa ekonomsku katastrofu Rubini opet predviđa ekonomsku katastrofu
Ekonomista Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) upozorio je da je globalna ekonomija u opasnosti od „tvrdog sletanja“ zbog napora centralnih banaka da steknu kontrolu nad... Rubini opet predviđa ekonomsku katastrofu

Ekonomista Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) upozorio je da je globalna ekonomija u opasnosti od „tvrdog sletanja“ zbog napora centralnih banaka da steknu kontrolu nad uporno visokom inflacijom kroz podizanje kamatnih stopa u razvijenim ekonomijama.

Centralne banke će morati da podignu kamatne stope mnogo više nego što se prvobitno očekivalo kako bi se inflacija vratila na ciljane nivoe, rekao je Rubini na poslovnom samitu koji je održao Australian Financial Review.

“Inflacija će ostati visoka jer će cene roba ostati visoke ove godine“, rekao je Rubini. Faktori kao što su pogoršanje rusko-ukrajinskog rata i rastuća kineska potražnja za robom usred povratka na rast podstaći će inflaciju, dodao je on.

Rubini, koji je zaradio nadimak Doktor Propast zbog svojih dugotrajnih pesimističkih pogleda na globalnu ekonomiju, rekao je da je inflacija u SAD, Evropi i Australiji bila upornija nego što su tržišta i centralne banke očekivale.

Očekuje se da će rezervna banka Australije povećati kamatne stope deseti uzastopni mesec u utorak, piše Bloomberg.

Piter Kostelo (Peter Costello) predsednik australijskog Fonda za budućnost, rekao je australijska centralna banka treba da ubedi javnost da će do kraja sprovesti svoj plan za smanjenje inflacije i rekao da američke Federalne rezerve najavljuju “mnogo teže mere“ od drugih kreatora monetarne politike.

“Najgora stvar koja bi se mogla desiti je ukoliko centralne banke najave da će krenuti sa politikom razbijanja inflacije, a ne ispoštuju je, jer tada će sva povećanja kamata biti bez koristi“, rekao je Kostelo na samitu u Sidneju.

Australijski guverner Filip Lou (Philip Lowe) bio je pod pritiskom da prenese konzistentnu poruku o monetarnoj politici, nakon što je tokom pandemije ukazao da će stope verovatno ostati na rekordno niskom nivou do 2024. godine.

  • GOCA BG

    12.3.2023 #1 Author

    Nije ova izjava tek tako recena,verujem da je za vecinu stvari u pravu..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...