pritisak na pojedine države članice

EU potrošila milijardu evra na zbrinjavanje ukrajinskih izbeglica

EUSvet

6.6.2023 19:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EU potrošila milijardu evra na zbrinjavanje ukrajinskih izbeglica EU potrošila milijardu evra na zbrinjavanje ukrajinskih izbeglica
Evropska unija je potrošila preko milijardu evra da ugosti ukrajinske izbeglice i integriše ih u tržište rada i socijalni sistem bloka, otkriva se u... EU potrošila milijardu evra na zbrinjavanje ukrajinskih izbeglica

Evropska unija je potrošila preko milijardu evra da ugosti ukrajinske izbeglice i integriše ih u tržište rada i socijalni sistem bloka, otkriva se u novom izveštaju Evropske komisije u utorak.

Specijalni savetnik Evropske komisije za Ukrajinu Lodevajk Ašer (Lodewijk Asscher) predstavio je svoj izveštaj „Integracija ljudi koji beže iz Ukrajine u EU“ na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Anodolu Agency.

Prema dokumentu, 1,09 milijardi evra iz kohezionih fondova EU je „reprogramirano da bi se rešila situacija” nastala masovnim prilivom ukrajinskih tražilaca azila, posebno da bi im se obezbedio smeštaj, obrazovanje i socijalna podrška, kao i njihova integracija na tržište rada.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson) rekla je novinarima da je 16 miliona Ukrajinaca ušlo u EU od početka rata u februaru 2022. godine.

„Od tog broja 11 miliona se vratilo (u Ukrajinu), milion je nastavilo u druge zemlje, uglavnom u Veliku Britaniju i SAD“, objasnila je ona, i dodala da trenutno četiri miliona Ukrajinaca ostaje u EU.

Ona je potvrdila da „postoji veliki pritisak na neke države članice“ jer moraju da integrišu Ukrajince u svoje društvo i tržište rada. I Poljska i Nemačka su domaćini sa milion Ukrajinaca, dok Estonija i Češka imaju još veći odnos po glavi stanovnika, dodala je Johanson.

  • SENSEI

    7.6.2023 #1 Author

    Ovaj rat, kao i svaki, nikome nije ništa dobro doneo…

    Odgovori

  • Lija

    7.6.2023 #2 Author

    Ozbiljan geopolitički problem

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.6.2023 #3 Author

    Kao i svi prethodni…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...