Amonijak od presudne važnosti za snabdevanje sveta hranom

Rusija upozorila da eksplozija na cevovodu negativno utiče na sporazum o izvozu žitarica

SvetU fokusu

8.6.2023 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rusija upozorila da eksplozija na cevovodu negativno utiče na sporazum o izvozu žitarica Rusija upozorila da eksplozija na cevovodu negativno utiče na sporazum o izvozu žitarica
Kremlj je upozorio da eksplozija na cevovodu amonijaka u Ukrajini može imati negativan uticaj na budućnost sporazuma o izvozu žitarica, koji je od presudne... Rusija upozorila da eksplozija na cevovodu negativno utiče na sporazum o izvozu žitarica

Kremlj je upozorio da eksplozija na cevovodu amonijaka u Ukrajini može imati negativan uticaj na budućnost sporazuma o izvozu žitarica, koji je od presudne važnosti za snabdevanje sveta hranom.

Moskva je u sredu saopštila da je u ponedeljak dignut u vazduh cevovod za amonijak koji povezuje ruski grad Toljati s ukrajinskom lukom Odesom, i za to optužila ukrajinsku diverzantsku grupu. Amonijak je ključni sastojak azotnog đubriva, prenosi Beta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da to može imati samo negativan efekat.

Kijev je odbacio optužbe Moskve da je odgovoran za eksploziju, navodeći da su ruske snage odgovorne za taj incident na severoistoku Ukrajine.

Rusija traži da se taj cevovod, koji ne radi od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, ponovo aktivira u okviru pregovora sa Ujedinjenim nacijama (UN) o produženju sporazuma o žitaricama, kojim je omogućen izvoz miliona tona iz Ukrajine.

Sporazum Rusije, Turske, UN i Ukrajine, potpisan u julu prošle godine, više puta je obnavljan, poslednji put u maju na dva meseca, posle intenzivnih pregovra. Moskva je tražila da se poštuje drugi deo sporazma koji se odnosi na njen izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Peskov je naveo da će eksplozija na cevovodu za amonijak jasno komplikovati produžavanje sporazuma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...