Moskva u trci za novom energijom

Rusija pokreće proizvodnju litijuma

Svet

12.7.2023 08:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rusija pokreće proizvodnju litijuma Rusija pokreće proizvodnju litijuma
Rusija je najavila pokretanje proizvodnje litijuma koji se koristi za izradu baterija za električna vozila. Prema rečima potpredsednika ruske vlade Denisa Manturova, Rusija ima... Rusija pokreće proizvodnju litijuma

Rusija je najavila pokretanje proizvodnje litijuma koji se koristi za izradu baterija za električna vozila. Prema rečima potpredsednika ruske vlade Denisa Manturova, Rusija ima ogromne rezerve litijuma, kao i mnogih drugih metala i minerala.

„Rusija će u potpunosti pokriti svoju domaću potražnju za retkim zemnim metalima do 2030. godine, dok će industrijske potrebe za litijumom biti zadovoljene još ranije, izjavio je Manturov, prenosi Politika, pozivajući se na Interfax.

Manturov je istakao da Rusija poseduje jednu od najvećih svetskih rezervi minerala, uključujući i retke zemne metale. „Mi smo drugi u svetu posle Kine. Domaća sirovinska baza je sposobna da zadovolji sadašnje i buduće potrebe ruske industrije, uključujući puštanje u rad novih ležišta i izgradnju najkompletnijeg ciklusa prerade sirovina“, rekao je Manturov koji na čelu Ministarstva industrije i trgovine.

Rusija će se fokusirati na proizvodnju litijuma jer zemlja želi da postane jedan od vodećih svetskih proizvođača „belog zlata“ i „nema problema sa preradom“ metala, rekao je ruski zvaničnik. „Imamo neophodne kapacitete za preradu litijuma u ​​nekoliko fabrika. Ukupan obim proizvodnje litijuma će u potpunosti pokriti domaću tražnju do 2025. godine, a do 2030. godine biće dovoljno količina i za izvoz, naveo je potpredsednik ruske vlade.

Potražnja za litijumom raste iz godine u godinu širom sveta jer se koristi za proizvodnju baterija koje su od vitalnog značaja za većinu potrošačke elektronike i električnih vozila. Ujedinjene nacije smatraju litijum „stubom ekonomije bez fosilnih goriva“ jer se očekuje da će biti primarni način skladištenja energije u čistim energetskim mrežama budućnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.