Tri države drže 58 odsto svetskih zaliha

Južnoamerička strategija za litijum

Srbija

6.3.2023 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Južnoamerička strategija za litijum Južnoamerička strategija za litijum
Južnoameričke države pojačavaju napore da se probiju u lancu snabdevanja električnih vozila koristeći svoje ogromno rudno bogatstvo, šireći kapacitete za preradu ruda i otvaranje... Južnoamerička strategija za litijum

Južnoameričke države pojačavaju napore da se probiju u lancu snabdevanja električnih vozila koristeći svoje ogromno rudno bogatstvo, šireći kapacitete za preradu ruda i otvaranje pogona za proizvodnju vozila.

Argentina, Čile, Bolivija i Brazil planiraju koordinisanu akciju za eksploatisanje litijuma u hemikalije za baterije, kao i prelazak na proizvodnju baterija i električnih vozila, kaže zamenica ministra rudarstva u Argentini, Fernanda Avila.

Takozvani litijumski trougao Argentine, Čilea i Bolivije čini više od polovine globalnih resursa litijuma (58 odsto), a Brazil i Argentina imaju iskustvo u proizvodnji automobila. To bi mogla biti osnova regionalne platforme za elektromobilnost, rekla je ona.

Do sada je Južna Amerika videla ograničen uspeh u prelasku na litijumske proizvode veće vrednosti – a kamoli proizvodnju baterija ili električnih vozila u komercijalnim razmerama. Ali politička volja, tehnološke promene i geopolitičke tenzije mogu pomoći njihovom guranju.

Rat u Ukrajini i zabrinutost oko dominacije Kine nad ključnim delovima lanca snabdevanja ubrzavaju raspadanje tradicionalnih trgovinskih veza i podstiču napore za podsticanje lokalne industrije, posebno onih uključenih u energetsku tranziciju, piše Bloomberg.

Američki paket zakona o smanjenju inflacije, koji je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao u avgustu, gura proizvođače električnih vozila na globalnom nivou da proizvode više vozila u Severnoj Americi i obezbede ključne minerale za njih van Kine, posebno u zemljama sa sporazumima o slobodnoj trgovini sa SAD, kao što su Čile i Australija.

Argentina je uspostavila radnu grupu sa svoje tri glavne provincije za rudarenje litijuma, i nedavno je proširila delokrug dodavanjem drugih vladinih subjekata i predstavnika privatnog sektora. Grupa je počela da raspravlja o izdvajanju kvota litijuma za domaću upotrebu, čije bi cene verovatno bile vezane za tržište, “ali na neki način preferencijalne“.

Kineski proizvođač automobila Chery želi da izgradi fabriku za električna vozila i baterije vrednu 400 miliona dolara u Argentini usred grabljenja sa zalihama litijuma u ​​Andima. Jedna od tri oblasti za proizvodnju litijuma u ​​Argentini, u pregovorima je sa kompanijom iz Kine da napravi katode za baterije.

Kada se posmatraju svetske zalihe litijuma, na prvom mestu je Bolivija sa 21 milionom metričkih tona, na drugom je Argentina sa 19 miliona tona, a na trećem Čile sa 9,8. Procenjuje se da je Srbija na dvanaestom mestu u svetu, sa 1,2 miliona tona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.