Očekuje se da komercijalna proizvodnja počne u 2024. godini

ElevenEs planira proizvodnju oko 8.000 litijum-jonskih baterija godišnje u Subotici

Srbija

3.11.2023 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ElevenEs planira proizvodnju oko 8.000 litijum-jonskih baterija godišnje u Subotici ElevenEs planira proizvodnju oko 8.000 litijum-jonskih baterija godišnje u Subotici
Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine grada Subotice odlučio je da je potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Mini... ElevenEs planira proizvodnju oko 8.000 litijum-jonskih baterija godišnje u Subotici

Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine grada Subotice odlučio je da je potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Mini pilot istražni centar“ investitora ElevenEs doo iz Subotice.

Projekat podrazumeva nadogradnju, dogradnju i prenamenu postojećih objekata u proizvodni objekat, a cilj je, kako se navodi u zahtevu za odlučivanje i potrebi procene uticaja na životnu sredinu, uspostavljanje Istražnog centra za proizvodnju litijum-jonskih baterija, objavila je eKapija.

„Centar je predviđen da se koristi u naučno istraživačke svrhe, naročito za razvoj i optimizaciju baterija, prvenstveno za upotrebu u elektičnim vozilima“, navedeno je tom u dokumentu.

Planirani proces proizvodnje baterija u Istražnom centru sastoji se od proizvodnje elektroda, sklapanja baterija i formiranja baterija.

Proizvodnim procesom predviđene su tri vrste baterija – baterija Edge256, Edge575 i Edge950, a eKapija podseća da kompanija ElevenEs tvrdi da je Edge prva evropska LFP baterijska ćelija (litijum-gvozdeno-fosfatna baterija), bez kobalta i nikla.

U pilot postrojenju u Subotici u planu je ukupna proizvodnja 7.875 Edge baterija godišnje.

ElevenEs, deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice koja godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma, najavio je pre dve godine izgradnju prve velike fabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi.

Investicija je procenjena na milijardu evra, a u planu je zapošljavanje do 2.000 radnika.

ElevenEs je krajem 2021. potpisao sporazum sa EIT InnoEnergy za izgradnu gigafabrike sa procenjenim godišnjim proizvodnim kapacitetom od 16 MWh posle 2028. godine, nakon finalizacije kompletne investicije.

Kako je za eKapiju tada rekao Nemanja Mikać, osnivač i izvršni direktor ElevenEs, pilot proizvodnja u Subotici trebalo bi da krene ove godine, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje u 2024. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...