Slovačka kompanija tvrdi da može da računa na paket podrške Vlade Srbije u vrednosti od 419 miliona evra

InoBat želi da izgradi fabriku baterija za e-vozila u Ćupriji

SrbijaVesti

27.9.2023 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

InoBat želi da izgradi fabriku baterija za e-vozila u Ćupriji InoBat želi da izgradi fabriku baterija za e-vozila u Ćupriji
Slovačka kompanija InoBat saopštila je da je sa Ministarstvom finansija i lokalnom samoupravom potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji fabrike za proizvodnju baterija za... InoBat želi da izgradi fabriku baterija za e-vozila u Ćupriji

Slovačka kompanija InoBat saopštila je da je sa Ministarstvom finansija i lokalnom samoupravom potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji fabrike za proizvodnju baterija za električna vozila, postrojenja za reciklažu i rešenja za skladištenje energije (EES) u Ćupriji.

Iz InoBata poručuju da se radi o projektu pod nazivom Lion, koji ta kompanija razvija u poslednje dve godine zajedno sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), a koji obuhvata izgradnju druge „gigafabrike“ te kompanije u regionu centralne i istočne Evrope (CIE).

„Za projekat Lion obezbeđen je indikativni paket podrške u vrednosti 419 miliona evra od Vlade Srbije“, stoji u saopštenju slovačke kompanije.

Prošle godine u novembru, kada je InoBat objavio da je potpisao deklaraciju o namerama sa Vladom Srbije o izgradnji „gigafabrike“ odnosno pogona za proizvodnju baterija za električna vozila u Srbiji sa kapacitetom do 32 gigavat-časa, rečeno je da je planirano da pogon bude otvoren u 2025. godini sa prvobitnim kapacitetom od četiri gigavat-časa, a da se srpska vlada složila da obezbedi finansiranje do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice za podršku projektu.

Marian Bocek, izvršni direktor InoBata, u pisanoj izjavi povodom potpisivanja aktuelnog Memoranduma o razumevanju naveo je da su Ćupriju izabrali kao drugu InoBatovu lokaciju u CIE zbog njene „gostoljubive lokalne zajednice i praktične i proaktivne opštinske vlasti“.

„Još jedan veliki plus za Ćupriju je potencijal za zajednički razvoj distribuirane energetske pametne mreže i električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju„, istakao je Bocek.

Članica Upravnog odbora i šefica razvoja u InoBatu Tara Lindstedt podsetila je da je ta kompanija ranije tokom godine potpisala memorandum o razumevanju sa Minth Group o saradnji u celom lancu vrednosti u segmentu baterija u Evropi, „počevši od Srbije i fokusirajući se na snabdevanje zelenom energijom za naše fabrike, materijale i reciklažu“.

Image by Freepik

Na našu odluku da lociramo InoBat-ov drugi CIE pogon u Srbiji delimično je uticalo Minthovo dugo i pozitivno iskustvo tamo“, rekla je Lindstedt.

Džimi Vong, generalni direktor za Evropu u kineskoj Minth Grupi, naveo je u pisanoj izjavi da je veoma sam zadovoljan što se InoBat obavezao da investira u Srbiji.

„Imamo pogone na osam lokacija u zemlji i radujemo se saradnji sa InoBatom. Dobrodošli u Srbiju!“, citiran je Vong u saopštenju InoBata.

Kineska kompanija Minth Automotive Europe je, inače, u martu 2022. svečano obeležila početak rada fabrike u industrijskoj zoni Šepak u Loznici, u kojoj proizvodi komponente za kućišta za baterije za električna vozila, kao i ukrasne aluminijumske elemente za karoseriju automobila, a u tom trenutku kompanija je u svom zvaničnom saopštenju navela da u Srbiji ima ukupno pet fabrika.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je, prema saopštenju slovačke kompanije, da je Vladi zadovoljstvo što može da podrži investiciju InoBata u Srbiji, obezbeđujući radna mesta u novoj dekarbonizovanoj cirkularnoj ekonomiji.

Predstavnica IFC Maria Paulina Mogollon ocenila je da InoBat-ov izbor Ćuprije kao lokacije za gigafabriku za proizvodnju i reciklažu u Srbiji naglašava posvećenost slovačke kompanije ekonomskom razvoju u CIE kroz inovacije, održivost i stvaranje jakih partnerstava.

„Zadovoljstvo nam je što možemo da podržimo InoBat u razvoju ovog projekta koji će Srbiju staviti na mapu evropskih rešenja za skladištenje niskougljenične i kružne obnovljive energije i lanca vrednosti baterija za električna vozila„, zaključila je Mogollon a saopštio InoBat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...