užurbana elektrifikacija vozila

Francuska otvara prvu od četiri gigafabrike za proizvodnju baterija

AutomobiliEULifestyleSvet

30.5.2023 13:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Francuska otvara prvu od četiri gigafabrike za proizvodnju baterija Francuska otvara prvu od četiri gigafabrike za proizvodnju baterija
Francuska u utorak otvara gigafabriku za proizvodnju baterija, prvu od četiri takve fabrike koje evropske i azijske kompanije planiraju da izgrade na severu zemlje.... Francuska otvara prvu od četiri gigafabrike za proizvodnju baterija

Francuska u utorak otvara gigafabriku za proizvodnju baterija, prvu od četiri takve fabrike koje evropske i azijske kompanije planiraju da izgrade na severu zemlje.

Razvoj kompanije Automotive Cells Compani (ACC), zajedničkog preduzeća Stellantisa, Mercedesa i TotalEnergies, ​​uključuje ukupnu investiciju od dve milijarde evra, pri čemu su francuske državne i lokalne vlasti obezbedile skoro polovinu, prenosi Reuters.

Ova investicija predstavlja trku između evropskih vlada da privuku globalne proizvođače automobila, dok nastoje da približe snabdevanje komponentama za električna vozila svojim glavnim tržištima.

Ola Kelenius (Ola Källenius), glavni izvršni direktor Mercedes-Benza, rekao je uoči početka rada da nova fabrika ACC-a označava ključnu prekretnicu u evropskoj transformaciji kako bi svoju automobilsku industriju učinila otpornijom, konkurentnijom i održivijom u električnoj eri.

Fabrika će početi proizvodnju litijum-jonskih baterija kasnije ove godine sa početnim kapacitetom od 13 gigavat-sati (GWh), da bi se povećala na oko 40 GWh, što je dovoljno da opsluži oko 500.000 automobila godišnje. Očekuje se da će u fabrici raditi do 2.000 zaposlenih do 2030. godine, saopštile su kompanije i regionalne vlasti.

Tajvanski ProLogium i kineski Envision AESC takođe su najavili izgradnju gigafabrika u severnom francuskom regionu, oko luke Denkerk. Renault je uspostavio partnerstvo sa lokalnim startap Verkorom u istoj oblasti za proizvodnju baterija za svoje premijum i električne modele Alpine.

Evropa u velikoj meri zavisi od baterija proizvedenih u Aziji za svoje električne automobile, a nacionalni lideri nude različite podsticaje za pokretanje industrije.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je lično lobirao da se obezbedi bar jedna od gigafabrika u regionu Denkerka, postavio je cilj proizvodnje od dva miliona električnih vozila proizvedenih u Francuskoj do 2030. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.