dve auto-kompanije dogovorile saradnju

Ford: Tesla superpunjači mogu postati standard za e-vozila

AutomobiliFirme u fokusuLifestyleSvet

27.5.2023 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ford: Tesla superpunjači mogu postati standard za e-vozila Ford: Tesla superpunjači mogu postati standard za e-vozila
Izvršni direktor auto-kompanije FORDveći broj Džim Farli (Jim Farley) rekao je da bi Teslini superpunjači mogli postati standard za punjenje električnih vozila u SAD-u,... Ford: Tesla superpunjači mogu postati standard za e-vozila

Izvršni direktor auto-kompanije FORDveći broj Džim Farli (Jim Farley) rekao je da bi Teslini superpunjači mogli postati standard za punjenje električnih vozila u SAD-u, dan nakon što je kompanija sa sedištem u Mičigenu sklopila dogovor koji omogućava vlasnicima Forda da dobiju pristup konkuretnskim stanicama za punjenje u Americi.

Farli misli da postoji šansa da Tesla superpunjači postanu standard za punjenje električnih vozila, i to je rekao za CNBC, preneo je Reuters.

Akcije Forda su porasle za 7,8 odsto na 12,27 dolara, dok su Tesle porasle za 3,7 odsto na 191,30 dolara.

Farli je dodao da će General Motors i drugi proizvođači automobila „imati veliki izbor“ u između Teslinih EV punjača i kombinovanog sistema za punjenje (CCS).

CCS je jedan od nekoliko konkurentskih standardnih utikača za brzo punjenje jednosmernom strujom.

„CCS standard igra ključnu ulogu u uspostavljanju opsežne mreže stanica za brzo punjenje širom Severne Amerike“, saopštio je General Motors.

Od 2012. godine Tesla je razvio i primenio sopstveni brzi punjač za vozila, nazvan Supercharger, koji može da poveća domet vozila do 518 km za samo 15 minuta punjenja.

Imao je 17.711 superpunjača, što je činilo oko 60 odsto ukupnih brzih punjača u SAD. Farli je rekao da Ford ima oko 10.000 brzih punjača i da će sporazum sa Teslom taj broj udvostručiti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...