neophodna i saradnja gradskih institucija

Euro Litijum Balkan planira istraživanje geotermalnog resursa u Valjevu i Mionici

BiznisSrbija

14.12.2022 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Euro Litijum Balkan planira istraživanje geotermalnog resursa u Valjevu i Mionici Euro Litijum Balkan planira istraživanje geotermalnog resursa u Valjevu i Mionici
Preduzeće Euro Litijum Balkan saopštilo je u sredu da planira istraživanje geotermalnog resursa u Valjevsko – mioničkom basenu. Osnovna ideja je, kako je navedeno,... Euro Litijum Balkan planira istraživanje geotermalnog resursa u Valjevu i Mionici

Preduzeće Euro Litijum Balkan saopštilo je u sredu da planira istraživanje geotermalnog resursa u Valjevsko – mioničkom basenu.

Osnovna ideja je, kako je navedeno, zasnovana na rezultatima Studije o hidrogeotermalnom potencijalu Valjevsko – mioničkog basena koju je uradio Departman za hidrogeologiju Rudarsko – geološkog fakulteta u Beogradu na inicijativu tog preduzeća, prenosi Beta. 

Shodno tome je i započeta izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla biti iskorišćena u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, kao i za eventualnu upotrebu u procesima, vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina. 

Potencijal je, prema Studiji, dovoljno veliki i može prevazići kapacitet Toplane u Valjevu.

Izradu projektne dokumentacije, koja je već predata ministarstvu, tehničku kontrolu i izvođenje radova na istraživanju, izradu istražno-proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnog resursa, preduzeće Euro Litijum Balkan će finansirati u potpunosti iz svojih sredstava.

„Sve rezultate i objekte nakon istraživanja, prema projektu vrednom oko milion evra, staviće gradu na raspolaganje bez ikakve naknade“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su ta istraživanja poseban vid hidrogeoloških istraživanja i ne koriste se za dobijanje rezultata, vezanih za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litijuma kojima se to preduzeće bavi na prostorima Valjevsko – mioničkog basena.

Projekti su predstavljeni u Privrednoj Komori Srbije, kao i u Regionalnoj Komori Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Mogućnosti koje se otvaraju realizacijom projekata su, kako je navedeno, naišle na razumevanje u obe komore, a u kontaktima sa američkom Agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), odnosno njihovim saradnicima, definisano je da postoji zainteresovanost i sa njihove strane, da se podrži stavljanje u funkciju geotermalnog resursa.

S obzirom da je za uspešnu realizaciju projekata neophodna i saradnja gradskih institucija, Euro Litijum Balkan je obavestio gradsku upravu i zatražio sastanak, o čemu još nije dobijena povratna informacija.

„Realizacija, odnosno, stavljanje u funkciju ovog resursa bi donelo nezavisnost gradske toplane energentima, a prelaskom sa fosilnih goriva na ovaj potpuno ekološki bezbedan izvor energije, obezbedilo bi se značajno smanjenje zagađenja vazduha u gradu Valjevu, ali i okolini“, navela je ta kompanija.

  • SUNCOKRET

    14.12.2022 #1 Author

    Znaci da nisu odustali. Ovo im nikada neće proći. Svako normalan će izaći na ulicu za ovakvu stvar. Ubeđuju nas kako krave ispuštaju ugljen dioksid a ovako prljavu tehnologiju nam guraju ne bi li nas u potpunosti uništili.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.12.2022 #2 Author

    Stvarno ne odustaju!Treba novi miting i blokade,ovo je necuveno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...