EU uvodi nova pravila za zaštitu ekologije i vlastite industrije

Pogranični porez na ugljenik

EUU fokusu

13.12.2022 17:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pogranični porez na ugljenik Pogranični porez na ugljenik
Poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici članica Evropske unije složili su se da uvedu prvi ikada pogranični porez na ugljenik, u nadi da će globalno... Pogranični porez na ugljenik

Poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici članica Evropske unije složili su se da uvedu prvi ikada pogranični porez na ugljenik, u nadi da će globalno podići standarde zaštite životne sredine, kao i da zaštite domaću evropsku industriju, uprkos riziku da bi to moglo da izazove trgovinske sporove.

U dogovoru koji je postignut u utorak, članovi EP i predstavnici zemalja EU dogovorili su se da uvedu sistem koji će uvoznicima naplaćivati emisiju ugljenika kako bi ih izjednačili sa troškovima koje snose domaći proizvođači, koji plaćaju naknade za pokrivanje troškova zagađenja, prenosi Financial Times.

Trgovinska mera doneta je da bi zaštitila industriju EU od rizika, kako bi mogla da se konkuriše proizvodnji u regionima sveta sa nižim ekološkim standardima, gde su troškovi manji. Poslanici EP najavili su, takođe, da će novi mehanizam „biti ključni stub evropske klimatske politike“.

Počev od sledećeg oktobra biće ukinute besplatne dozvole za emitovanje gasova sa efektima staklene bašte, u okviru sistema EU za trgovinu emisijama. Ukidanje besplatnih dozvola i uvođenje pograničnih poreza na ugljenik, mnogi analitičari smatraju kršenjem pravila Svetske trgovinske organizacije.

Porezi će se u početku primenjivati na gvožđe, čelik, cement, aluminijum, đubriva, proizvodnju vodonika i električne energije, kao i na neke proizvode, kao što su šrafovi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...