Američka kompanija postaje vodeća na najvećem naftnom polju u SAD

ExxonMobil preuzima Pioneer za 59,5 milijardi dolara

Firme u fokusuInvesticijeNovac

11.10.2023 15:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

ExxonMobil preuzima Pioneer za 59,5 milijardi dolara ExxonMobil preuzima Pioneer za 59,5 milijardi dolara
ExxonMobil pristao je da kupi američku rivalsku kompaniju Pioneer Natural Resources po ugovoru o kupovini svih akcija u vrednosti od 59,5 milijardi dolara, što... ExxonMobil preuzima Pioneer za 59,5 milijardi dolara

ExxonMobil pristao je da kupi američku rivalsku kompaniju Pioneer Natural Resources po ugovoru o kupovini svih akcija u vrednosti od 59,5 milijardi dolara, što bi ga učinilo najvećim proizvođačem u Permskom basenu, najvećem američkom naftnom polju i obezbedilo deceniju niske cene proizvodnje.

Posao koji je procenjen na 253 dolara po akciji bio bi najveći od kada je Exxon kupio Mobil za 81 milijardu dolara 1998. godine. Ugovor bi trebalo da bude zaključen početkom iduće godine. Akcije kompanije Pioneer NR ojačale su za 2,4 odsto, dok su akcije ExxonMobila oslabile za jedan procenat, prenosi Reuters.

Antimonopolski eksperti procenili su prošle nedelje da ExxonMobil i Pioneer NR imaju dobre šanse da završe posao kupoprodaje, iako će se suočiti sa strogim nadzorom. ExxonMobil se izvukao iz perioda koji je obeležen dubokim gubicima i ogromnim dugovima tako što je smanjio troškove, prodao deo imovine i iskoristio visoke cene energije podstaknute ratom u Ukrajini.

Izvršni direktor kompanije ExxonMobil Daren Vuds (Darren Woods) odbio je pritiske investitora i političara koji su insistirali na promeni strategije i fokusiranja na obnovljive izvore energije, kao što su učinile neke evropske naftne kompanije. Vuds se suočio sa teškim kritikama jer se držao strategije zavisnosti od nafte.

Odluka kompanije ExxonMobil isplatila se kada je kompanija prošle godine zaradila rekordnih 56 milijardi dolara profita, dve godine nakon što su gubici porasli na 22 milijarde dolara tokom pandemije korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.