Na pomolu najveća akvizicija čuvene kompanije u ovom veku

ExxonMobil u pregovorima o preuzimanju Pioneera NR

InvesticijeSvet

6.10.2023 12:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

ExxonMobil u pregovorima o preuzimanju Pioneera NR ExxonMobil u pregovorima o preuzimanju Pioneera NR
ExxonMobil je u pregovorima da kupi konkurentsku kompaniju Pioneer Natural Resources, što bi bila najveća akvizicija čuvene naftne kompanije u poslednje 24 godine, navode... ExxonMobil u pregovorima o preuzimanju Pioneera NR

ExxonMobil je u pregovorima da kupi konkurentsku kompaniju Pioneer Natural Resources, što bi bila najveća akvizicija čuvene naftne kompanije u poslednje 24 godine, navode izvori upoznati sa ovim pitanjem.

Kompanija Exxon, koji ima tržišnu kapitalizaciju od 50 milijardi dolara i najveći je proizvođač sirove nafte u Teksasu, nakon niza velikih kvartalnih profita traži akvizicije kako bi proširila proizvodnju, prenosi Financial Times. Transakcija bi bila najveća od 1999. godine kada je izvršeno istorijsko povezivanje između kompanija Exxon i Mobil.

Preuzimanje kompanije Pioneer Natural Resources učvrstila bi poziciju ExxonMobila kao vodeće zapadne naftne kompanije. O pregovorima između kompanija prvi je izvestio Wall Street Journal, dok su obe kompanije odbile da komentarišu ovu vest.

Preuzimanje bi za Pioneer označilo označilo kraj ere za kompaniju koja je osnovana 1997. godine i koja je prošla uspone i padove proizvodnje nafte iz škriljaca, koja je učinila SAD najvećim svetskim proizvođačem nafte i gasa.

ExxonMobil nedavno je potrošio pet milijardi dolara na kupovinu kompanije Denbury Resources, a kupovina kompanije Pioneer Natural Resources nadmašila bi vrednost preuzimanja XTO Energy za 41 milijardu dolara 2009. godine.

ExxonMobil i Pioneer objavili su rekordne profite u 2022. godini, od 56, odnosno osam milijardi dolara, nakon što je rat u Ukrajini izazvao nagli porast cena nafte i gasa.

  • ŽIZI

    8.10.2023 #1 Author

    Tako spektakularno najavljuju prodaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...