indeks neznatno niži u odnosu na jun

FAO: Cene hrane stabilne i u julu

SvetU fokusu

6.8.2024 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

FAO: Cene hrane stabilne i u julu FAO: Cene hrane stabilne i u julu
Cene hrane bile su stabilne i u julu, jer su jeftinije žitarice bile protivteža poskupljenju biljnih ulja, mesa i šećera, saopštila je agencija Ujedinjenih... FAO: Cene hrane stabilne i u julu

Cene hrane bile su stabilne i u julu, jer su jeftinije žitarice bile protivteža poskupljenju biljnih ulja, mesa i šećera, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

FAO-ov indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u julu 120,8 bodova i bio je neznatno niži od revidirane junske vrednosti. U odnosu na prošlogodišnji jul, cene su bile niže 3,1 odsto, prenosi Mina.

„Najviše su u julu pojeftinile žitarice, 3,8 odsto u odnosu na prethodni mesec. Žetva ozime pšenice na severnoj hemisferi u punom je jeku, a povoljne vremenske prilike najavljuju dobru žetvu jare pšenice u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)“, naveli su iz UNFAO.

Cene su, kako su objasnili, zakočili i snažna konkurencija izvoznika i slaba potražnja. Žetva i dobre vremenske prognoze spustile su i cene kukuruza.

Cene žitarica bile su u julu niže 13 odsto nego lani.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.