Snažan napredak u žetvi na Tajlandu i povoljni vremenski uslovi u Brazilu

FAO: Globalne cene hrane u padu deseti mesec zaredom

BiznisSvet

3.2.2023 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

FAO: Globalne cene hrane u padu deseti mesec zaredom FAO: Globalne cene hrane u padu deseti mesec zaredom
Globalne cene hrane pale su deseti mesec zaredom u januaru, izvestila je u petak Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO). FAO indeks cena... FAO: Globalne cene hrane u padu deseti mesec zaredom

Globalne cene hrane pale su deseti mesec zaredom u januaru, izvestila je u petak Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cena hrane je u januaru u proseku iznosio 131,2 poena, što je za 0,8 odsto manje u odnosu na prethodni mesec, prenosi Anadolu Agency.

Pad u glavnom čitanju predvođen je padom indeksa cena biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera, dok su indeksi cena žitarica i mesa ostali uglavnom stabilni prošlog meseca.

FAO indeks cena hrane je indeks ponderisan trgovinom koji prati cene na međunarodnom tržištu pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda.

Indeks cena biljnog ulja je u januaru pao za 2,9 odsto na mesečnom nivou, zbog nižih svetskih cena ulja od palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja.

Podstaknut nižim međunarodnim cenama putera i mleka u prahu, indeks cena mleka je pao za 1,4 procenta u odnosu na decembar na 12-mesečni minimum u januaru.

Indeks cena šećera bio je niži za 1,1 odsto, što predstavlja prvi pad nakon naglog rasta u prethodna dva meseca.

„Snažan napredak u žetvi na Tajlandu i povoljni vremenski uslovi u Brazilu nadmašili su uticaj na cene zbog zabrinutosti oko nižih prinosa u Indiji, viših cena benzina u Brazilu, koje podržavaju potražnju za etanolom, kao i apresijacije brazilskog reala u odnosu na američki dolar “, saopštio je FAO.

Indeks cena mesa je u januaru neznatno pao za 0,1 odsto, što je sedmi uzastopni mesečni pad, dok je indeks cena žitarica porastao za 0,1 procenat.​​​​​​

 • FRUIT04

  5.2.2023 #1 Author

  Dobro je da bar neke cene padaju, mada kod Nas imam utisak da rastu…

  Odgovori

 • Coka13

  8.2.2023 #2 Author

  Hoće li i kod nas cene hrane padati ili smo mi izuzeti?

  Odgovori

 • MALENA

  8.2.2023 #3 Author

  Super ako je stvarno tako.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...