iznad tromesečne prosečne stope od 12,5 odsto

Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u decembru

BiznisSvet

4.1.2023 20:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u decembru Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u decembru
Cene hrane u Velikoj Britaniji porasle su rekordnom brzinom u decembru, dostigavši stopu inflacije od 13,3 odsto, u odnosu na 12,4 procenta u novembru,... Rekordan rast cena hrane u Velikoj Britaniji u decembru

Cene hrane u Velikoj Britaniji porasle su rekordnom brzinom u decembru, dostigavši stopu inflacije od 13,3 odsto, u odnosu na 12,4 procenta u novembru, prema najnovijim podacima Britanskog maloprodajnog konzorcijuma.

Ovo je iznad tromesečne prosečne stope od 12,5 odsto, što je najveća zabeležena stopa inflacije u kategoriji hrane, prenosi Anadolu Agency.

„Bio je to izazovan Božić za mnoga domaćinstva širom Velike Britanije. Ne samo da je hladnoća naterala ljude da troše više na račune za energiju, već su i cene mnogih osnovnih namirnica takođe porasle. Rat u Ukrajini povećao je troškove za stočnu hranu, đubriva i energiju“, navela je u saopštenju Helen Dikinson (Helen Dickinson), izvršna direktorka konzorcijuma.

Ona je rekla da će 2023. godina biti još jedna „teška godina“ za potrošače i preduzeća jer inflacija ne pokazuje „neposredne znake opadanja“.

Majk Vatkins (Mike Watkins), šef NielsenIK, takođe je rekao da će potražnja potrošača verovatno biti slaba u prvom kvartalu zbog uticaja rasta cena energije i za mnoge zbog toga što počinju da stižu računi za božićnu potrošnju.

„Dakle, povećanje inflacije hrane će dodatno pritisnuti kućne budžete i malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti doći do poboljšanja razmišljanja potrošača o ličnim finansijama“, rekao je on.

  • GOCA BG

    4.1.2023 #1 Author

    Njima nezapamcena teska godina,inflacija je ucinila svoje…

    Odgovori

  • TATJANA

    6.1.2023 #2 Author

    Otud i toliki štrajkovi, bice ih jos.. Oni nisu navikli na oskudicu

    Odgovori

  • MAJALG

    8.1.2023 #3 Author

    Jednostavno nisu navikli na ovoliku inflaciju samim tim ni na cenu hrane koja je na istoriskom maksimumu kada su britanci u pitanju.

    Odgovori

  • Bella

    8.1.2023 #4 Author

    Neka i oni malo osete kako je …

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...