kompanija cranswick plaća više od četiri miliona funti za dolazak radnika

Velika Britanija uvozi filipinske mesare

LifestylePoslovanjeSvet

25.11.2022 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Velika Britanija uvozi filipinske mesare Velika Britanija uvozi filipinske mesare
Jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa u Velikoj Britaniji potrošio je četiri miliona funti (4,8 miliona dolara) za angažovanje mesara sa Filipina jer je... Velika Britanija uvozi filipinske mesare

Jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa u Velikoj Britaniji potrošio je četiri miliona funti (4,8 miliona dolara) za angažovanje mesara sa Filipina jer je nedostatak osoblja pretio da ugrozi proizvodnju.

Nakon masovnog odlaska evropskih radnika, kompanija Cranswick, koja snabdeva supermarkete svinjskim mesom i živinom, odlučila je da plati 400 mesara da doputuju sa azijskih ostrva kako bi radili u Velikoj Britaniji, piše Bloomberg.

“Ovo je apsolutno neophodno ukoliko želimo hranu na tanjirima. Njihov dolazak ovamo je, očigledno, veoma skup, ali je to mnogo bolja opcija u odnosu na smanjenje proizvodnje za koje smo se odlučili prošle godine”, navodi generalni direktor kompanije Cranswick Adam Kouč (Adam Couch).

Kouč je rekao da će kompanija za dolazak svakog mesara sa Filipina platiti između 10.000 i 12.000 funti, što je ukupno više od četiri miliona funti. U tu svotu ulaze troškovi za izdavanje vize, let do Velike Britanije, testiranje poznavanja engleskog jezika i smeštaj. Kompanija ima i program obuke za nove mesare, ali Kouč navodi da “jednostavno nije bilo dovoljno ljudi”.

Džejn Arnold iz Federacije za hranu i piće navodi da čitava industrija pati od nedostatka osoblja “i pored toga što poslodavci pokušavaju da privuku radnike višim platama i fleksibilnijim radnim vremenom”.

Pre nego što je u Velikoj Britaniji izglasan izlazak iz Evropske unije, 65 odsto radnika kompanije Cranswick na Ostrvu je dolazilo iz centralne Evrope. Taj broj je sada značajno niži. Prošle godine u fabrikama kompanije u oblastima kao što su Hal, na severu Engleske, i Norfolk, na istoku, radilo 25 odsto manje ljudi.

  • Tina

    27.11.2022 #1 Author

    Poslodavci tacno znaju kako da privuku nove radnike

    Odgovori

  • Ivana91

    28.6.2024 #2 Author

    Znaju da privuku radnike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.