Ostrvska ekonomija trajno oštećena izlaskom iz EU

Britanska javnost promenila mišljenje o Brexitu

EUSvet

22.11.2022 14:38 Autor: Vladimir Jokanović 5

Britanska javnost promenila mišljenje o Brexitu Britanska javnost promenila mišljenje o Brexitu
Sumorna ekonomska stvarnost Velike Britanije i loše srednjoročne prognoze ponovo su oživele debatu o Brexitu, iako su mnogi mislili da je na nju stavljena... Britanska javnost promenila mišljenje o Brexitu

Sumorna ekonomska stvarnost Velike Britanije i loše srednjoročne prognoze ponovo su oživele debatu o Brexitu, iako su mnogi mislili da je na nju stavljena tačka potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom u decembru 2020. godine.

Više od šest godina nakon glasanja za izlazak iz EU, Velika Britanija se suočava sa produženom recesijom i dubokom krizom troškova života, prenosi Bloomberg. Nekoliko dana posle najave velikih promena u fiskalnoj politici, neki visoki zvaničnici u vladi premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) zagovaraju bliži odnos sa EU „u švajcarskom stilu“.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao je da bi London trebalo da traži bliži ekonomski aranžman sa EU, a tako smatra i niz vladinih zvaničnika. Tome se protive „tvrdolinijaši“ koji ne žele ukidanje novostečenih britanskih regulatornih sloboda.

Hantov ton odražava promenu u stavovima javnosti, a nova reprezentativna anketa pokazala je da je sada 57 odsto Britanaca protiv Brexita, dok je 43 odsto za. Prema anketi, oko 19 procenata onih koji su glasali za izlazak Velike Britanije iz EU sada žale zbog svog izbora. Prema oceni analitičara, reč je o postepenoj eroziji podrške Brexitu u britanskom društvu.

Međutim, premijer koji je bio zagovornik Brexita, za sada se drži svog stava. „Pod mojim vođstvom Velika Britanija neće nastaviti bilo kakav odnos sa Evropom koji se oslanja na usklađivanje sa zakonima EU“, rekao je Sunak. Prema njegovim rečima, regulatorna sloboda je važna prilika za Brexit.

Ne treba očekivati dramatičnu promenu politike Londona u skorije vreme, pogotovu ako se ima u vidu da iz Brisela stižu signali da aranžman u švajcarskom stilu nije u ponudi. Ovo pitanje moglo bi da bude sve relevantnije u svetlu ekonomske situacije koja se pogoršava, kako u Velikoj Britaniji, tako i u EU.

Ekonomski eksperti Banke Engleske ocenjuju da je „ekonomija Velike Britanije u celini trajno oštećena Brexitom“, kao i da je „usporavanje trgovine u Velikoj Britaniji mnogo veće u poređenju sa ostatkom sveta“. Prema zvaničnim podacima, Brexit će dugogodišnjo smanjito BDP Velike Britanije za četiri odsto.

  • TATJANA

    22.11.2022 #1 Author

    Ne treba očekivati neku drastičnu promenu njihove politike

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.11.2022 #2 Author

    Promenila je misljenje o Brexitu sada kada su dotakli dno…

    Odgovori

  • IVAN

    22.11.2022 #3 Author

    Bregzit je mnogo toga promenio.

    Odgovori

  • Anna

    23.11.2022 #4 Author

    Kasno Marko na Kosovo stiže. Šteta je već načinjena. Sada će da ispaštaju zbog toga. Naravno, oni su makar shvatili svoju grešku, Srbija nikada neće.

    Odgovori

  • Rade

    22.12.2022 #5 Author

    Zbog ćevapa zaklali kravu. Bunili se zbog realno nekih 7 milijardi evra koliko su ostavljali EU godišnje za budžet, da bi sada gubili desetine milijardi kao independent economy u odnosu na situaciju da nisu imali Brexit.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...