očekuje se napredak kako bi se izbegla destabilizacija

Nova nada u pregovorima Velike Britanije i Irske o trgovinskim pravilima posle Brexita

EUSvetVesti

7.10.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Nova nada u pregovorima Velike Britanije i Irske o trgovinskim pravilima posle Brexita Nova nada u pregovorima Velike Britanije i Irske o trgovinskim pravilima posle Brexita
Velika Britanija i Irska pozdravile su u petak novi duh kompromisa u pregovorima o trgovinskim pravilima posle Brexita, izrazivši nadu da će se u... Nova nada u pregovorima Velike Britanije i Irske o trgovinskim pravilima posle Brexita

Velika Britanija i Irska pozdravile su u petak novi duh kompromisa u pregovorima o trgovinskim pravilima posle Brexita, izrazivši nadu da će se u naredne tri sedmice napraviti dovoljan napredak kako bi se izbegli destabilišući, novi izboru u Severnoj Irskoj, koja je deo Velike Britanije.

Britanski sekretar za Severnu Irsku Kris Hiton-Haris (Chris Heaton-Harris) rekao je da Velika Britanija i Evropska unija pregovaraju „u dobroj veri, uz dobro raspoloženje“, što je jasna razlika u odnosu na raniji, ogorčeni ton, koji je opterećivao odnose dve zemlje od 2016. godine je Velika Britanija na referendumu izglasala napuštanje Evropske unije, prenosi Beta.

Hiton-Haris je novinarima u Londonu, posle sastanka Britansko-irske međuvladine konferencije, rekao da je  „veoma pozitivan u pogledu šansi da se do rešenja dođe pregovorima“.

Iriski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovini (Simon Coveney) rekao je da se „političko rukovođenje bavi time da se stvari dese i da se ljudi ponekad iznenade, i ja mislim da je to ono što treba da učinimo tokom sledećih nekoliko sedmica.

Nova britanska premijerka Liz Tras (Liz Truss) nastoji da popravi odnose svoje zemlje sa susedima nakon dugog i teškog razvoda Velike Britanije od Evropske unije.    

Najteže je pitanje Severne Irske, jedinog dela Velike Britanije koji ima kopnenu granicu sa nekom članicom Evropske unije, a to je Irska. 

Britanija je definitivno izašla iz Unije krajem 2020. godine, a postignuto carinsko rešenje za Severnu Irsku se od tada pretvorilo u razlog političke krize u Belfastu, jer britanski unionisti odbijaju da formiraju vladu sa irskim nacionalistima pošto njihovom britanskom nacionalnom identitetu smetaju carinske provere.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...