Nova britanska vlada sabira ekonomsku štetu

Privreda u recesiji, finansije nestabilne, a inflacija i dug previsoki

AnalizaSvet

17.11.2022 16:14 Autor: Vladimir Jokanović 2

Privreda u recesiji, finansije nestabilne, a inflacija i dug previsoki Privreda u recesiji, finansije nestabilne, a inflacija i dug previsoki
Predviđa se da će se britanska ekonomija smanjiti sledeće godine, rekao je u četvrtak u parlamentu tamošnji ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) u... Privreda u recesiji, finansije nestabilne, a inflacija i dug previsoki

Predviđa se da će se britanska ekonomija smanjiti sledeće godine, rekao je u četvrtak u parlamentu tamošnji ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) u najavi vladinog plana podizanja poreza i smanjenja potrošnje u pokušaju popravljanja javnih finansija.

Prema novoj prognozi, britanski BDP smanjiće se iduće godine za 1,4 odsto, umesto ranije projektovanog rasta od 1,8 procenata, koji je u martu predvidela Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR), prenosi Reuters.

Britanska ekonomija je od tada pod pritiskom inflacije koja je u oktobru premašila 11 odsto. Situacija je pogoršana tokom kratkog mandata Liz Tras (Liz Truss) na mestu premijera, koja je svojim potezima doprinela političkoj i finansijskoj nestabilnosti.

Hant je rekao da su prognoze OBR-a izložile „izraziti uticaj globalnih nepogoda na ekonomiju Velike Britanije“. OBR predviđa da će BDP porasti za 1,3 odsto u 2024. godini i za 2,6 odsto u 2025. godini, u poređenju sa prethodnih predviđanjima rasta od 2,1 i 1,8 odsto, naveo je Hant.

Ekonomija Velike Britanije zaostaje u odnosu na ostale zemlje iz G7, koje su ostvarile manji ili veći privredni rast u periodu od 2019. do 2022. godine. Za to vreme britanska ekonomija oslabila je za oko 0,4 procenta. OBR predviđa da će porast inflacije umanjiti životni standard za sedam odsto do aprila 2024. godine, kao i da će poresko opterećenje dostići najviši nivo od Drugog svetskog rata.

Javne finansije Velike Britanije su „ranjivije na buduće šokove“, zbog rasta državnih troškova zaduživanja, navodi OBR. Veće kamatne stope dovele su do tog da su se troškovi servisiranja državnog duga udvostručili, prenosi Guardian.

Foto: Beta/AP

Kao rezultat toga, osnovni dug dostići će vrhunac od 98 odsto vrednosti BDP-a 2026. godine, pre nego što opadne na 97 odsto u narednoj godini. To bi trebalo da znači da će nivo duga 2027. godine biti za 400 milijardi funti viši nego što je OBR predvideo u martu.

Hant i premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) rekli su da će vratiti poverenje investitora u Veliku Britaniju nakon neuspelog eksperimenta koji su izveli Tras i njen ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) sa nefinansiranim smanjenjem poreza koji je oborio vrednost funte na istorijski najniži nivo u odnosu na dolar.

Najavljujući niz povećanja poreza i stogu kontrolu javne potrošnje u oštrom planu budžeta za koji je rekao da je neophodan da bi se povratila fiskalna reputacija zemlje, ministar je rekao da kredibilitet ne može da se uzme zdravo za gotovo i da najnoviji podaci o inflaciji pokazuju da je neophodna posvećenost obnovi javnih finansija. On je izneo plan od 55 milijardi funti za oporavak javnih finansija, a polovina te sume trebalo bi da dođe iz povećanja poreza.

Hant je naveo da je OBR procenio da je Velika Britanija već u recesiji, a da visoka inflacija produbljuje krizu troškova života. On je istakao da vlada može da uspori rast troškova pozajmljivanja samo ukoliko bude mogla da pokaže investitorima da će britanski dug u iznosu 2.450 milijardi funti početi da opada.

Kritičari vlade upozorili su da će povratak stroge kontrole koju je najavila konzervativna vlada naštetiti već opterećenim javnim službama i milionima domaćinstava, produbljujući proces očekivane recesije. OBR je predvideo da će ovogodišnja inflacija u Velikoj Britaniji biti 9,1 odsto.

  • GOCA BG

    17.11.2022 #1 Author

    Kod njih je sve nestabilno,trebace dosta vremena da se oporave…

    Odgovori

  • Nik

    18.11.2022 #2 Author

    Dole kolonizatori! Nikad im neće biti toliko loše koliko zaslužuju..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...