Pad vlade u Velikoj Britaniji

Ostavka Liz Tras

Svet

20.10.2022 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 7

Ostavka Liz Tras Ostavka Liz Tras
Premijerka Velike Britanije Liz Tras (Liz Truss) podnela je u četvrtak ostavku na čelnu funkciju u vladi, navodeći da ne može da izvrši mandat... Ostavka Liz Tras

Premijerka Velike Britanije Liz Tras (Liz Truss) podnela je u četvrtak ostavku na čelnu funkciju u vladi, navodeći da ne može da izvrši mandat za koji ju je izabrala Konzervativna stranka.

U izjavi ispred premijerskog kabineta u Dauning stritu, ona je navela da je stupila na dužnost „u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti“, kao i da je zemlju „predugo kočio nizak ekonomski rast“, prenosi Guardian.

Ona je dodala da joj je stranka dala mandat da to promeni. Tras je istakla da je njena vlada „isplatila račune za energiju“ i da je smanjila nacionalno osiguranje, kao i da je „postavila viziju za ekonomiju visokog rasta sa niskim porezima koja bi iskoristila slobode Brexita“.

Tras je prošle nedelje smenila ministra finansija Kvasija Kvartenga (Kwasi Kwarteng) koji je nekoliko dana ranije najavio „mini budžet“ i smanjenje poreza, meru koja je naišla na oštro negodovanje među ekonomistima i investitorima i zbog čega je pokrenuto naglo slabljenje funte.

Tras je Kvartenga zamenila novim ministrom, Džeremijem Hantom (Jeremy Hunt) odustajaći od plana za smanjenje poreza, nadajući se da će tako osigurati stabilnost vlade koja je formirana prošlog meseca. Međutim, nakon ostavke ministarke unutrašnjih poslova Suele Braverman (Suella Braverman) u sredu, vlada se našla pod još većim pritiskom.

Pored opozicione Laburističke stranke i mnogi vladajući konzervativci okrenuli su se protiv premijerke, nezadovoljni zbog metoda kojima su bili potvrgnuti kako bi pružili podršku vladi tokom parlamentarnog glasanja. Tras i njena vlada potrajali su svega 44 dana.

 • JANA

  20.10.2022 #1 Author

  Posle Borosa Dzonsna i Liz Tras podnosi ostavku ,nesto tu debelo smrdi ,saznacemo tek na kraju …

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  20.10.2022 #2 Author

  Rekordno kratkovtrajanje vlade. Ja sam lično to i očekivala aqli ne baš ovoliko brzo.

  Odgovori

 • TATJANA

  20.10.2022 #3 Author

  Na vreme se povukla

  Odgovori

 • Anna

  20.10.2022 #4 Author

  Mislim da je pad funte pre rezultat promene na tronu nego posledica aktivnosti vlade – a i životni vek vlade miriše na ‘ispipavanje’ terena i života pod novim monarhom

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.10.2022 #5 Author

  Posle samo 44dana da da ostavku?Sigurno nesto ima u pozadini,cim je tako brzo dala ostavku…

  Odgovori

 • MAJA

  21.10.2022 #6 Author

  O pa ovo bi trevalo istražitii dobro…neki skriveni motivi postoje i to nije samo sto je javnosti dostupno….nije teorija zavere nego su pvde nama nepoznate igre

  Odgovori

 • MAJALG

  23.10.2022 #7 Author

  Za mene je licno ovo iznenadjenje, ali ne ocigledno zagrizla previse, i u ovakvom sistemu nema prostora za cekanje, reztati su obavrzni odmaha ako ih nema sistem te brise sa mape veoma brzo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...