Nepuna dva meseca po dolasku na funkciju

Kvarteng smenjen sa pozicije britanskog ministra finansija

SvetVesti

14.10.2022 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kvarteng smenjen sa pozicije britanskog ministra finansija Kvarteng smenjen sa pozicije britanskog ministra finansija
Britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) biće smenjen sa pozicije ministra finansija u neobično dramatičnom potezu nove premijerke Liz Tras (Liz Truss) koja... Kvarteng smenjen sa pozicije britanskog ministra finansija

Britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) biće smenjen sa pozicije ministra finansija u neobično dramatičnom potezu nove premijerke Liz Tras (Liz Truss) koja pokušava da povrati svoj politički autoritet unutar Konzervativne stranke, posebno po pitanju takozvanog Kvartengovog “mini-budžeta”.

Izvor iz Dauning strita potvrdio je za Guardian i BBC da će Kvarteng biti “kolateralna šteta” naglog finansijskog zaokreta tek uspostavljene torijevske vlade.

Kvarteng je hitno opozvan iz Vašingtona, gde je trebalo da se sastane sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ministrima finansija drugih zemalja.

Kvarteng je bio među najbližim političkim saveznicama Liz Tras i ko-arhitekta njenog plana za privredni rast. Njegov predlog mini-budžeta, međutim, bio je predmet polemika, a ispostaviće se i razdora, jer je preporučeno smanjivanje poreza između ostalog dočekano “na nož” i u MMF-u, i među investitorima, a to (ne)raspoloženje se odmah prelilo na tržišta kapitala, pa je posledično i funta naglo počela da gubi svoju vrendost prema američkom dolaru.

Naime, predložena smanjenja poreza sa ciljem podsticanja ekonomije dovela bi do dodatnog rasta nejednakosti između siromašnih i bogatih, uz rast inflacije i gubitak oko 45 milijardi funti u budžetu zemlje.

Tras se ipak odlučila na nepopularnu ali manje štetnu meru, zaključuju britanski mediji. Cenu je na kraju platio Kvasi Kvarteng.

  • GOCA BG

    16.10.2022 #1 Author

    Nije podoban za ono sto njima treba…

    Odgovori

  • MAJALG

    16.10.2022 #2 Author

    Ocigledno nije bio poslusan, i brzo je smenjen.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...