Agencija Fitch izmenila izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga

Predloženi mini-budžet oslabio politički kapital Vlade Ujedinjenog Kraljevstva

NovacSvetVesti

7.10.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predloženi mini-budžet oslabio politički kapital Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Predloženi mini-budžet oslabio politički kapital Vlade Ujedinjenog Kraljevstva
Agencija Fitch izmenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz „stabilnih“ u „negativne“, signalizirajući da bi ga mogla sniziti u narednim mesecima... Predloženi mini-budžet oslabio politički kapital Vlade Ujedinjenog Kraljevstva

Agencija Fitch izmenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz „stabilnih“ u „negativne“, signalizirajući da bi ga mogla sniziti u narednim mesecima budući da je predloženi mini-budžet oslabio politički kapital Vlade Velike Britanije.

„Veliki fiskalni paket bez finansiranja, najavljen u sklopu plana nove vlade za podsticanje rasta, mogao bi dovesti do značajnog povećanja fiskalnog deficita u srednjoročnom periodu“, objavila je agencija u sredu, potvrdivši važeći britanski rejting AA-.

Ministar financija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) najavio je krajem septembra smanjenje poreza za 51 milijardu dolara, ne navodeći zamenske izvore finansiranja. Paket uključuje i velike subvencije za energiju i druge mere podsticanja ekonomskog rasta, uz planirano veliko zaduživanje, prenosi agencija Mina.

Finansijska tržišta povukla su se pred najavljenim novim zaduživanjem, funta je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, a ulagači su zatražili daleko više prinose za kupovinu britanskih državnih obveznica pa je vrednost nekih dužničkih papira prepolovljena.

Britanska centralna banka bila je prisiljena da interveniše najavom otkupa obveznica u vrednosti 65 milijardi funti kako bi stabilizovala tržište.

Izostanak nezavisnih budžetskih procena i očiti raskorak sa strategijom centralne banke za obuzdavanje inflacije „negativno su uticali na poverenje finansijskih tržišta i na verodostojnost političkog okvira, ključnu potporu rejtinga u dugom vremenskom periodu“.

Kvarteng je rekao da odustaje od smanjenja poreza jedan odsto građana s najvišim primanjima, što bi budžet koštalo dve milijarde funti godišnje.

Fitch je poručio da to nije dovoljno da promeni širu ocenu.

„Iako je vlada odustala od ukidanja najviše poreske stope od 45 odsto, njen oslabljeni politički kapital mogao bi dodatno da potkopa verodostojnost i potporu vladinoj fiskalnoj strategiji“, navode iz agencije Fitch.

Oni prognoziraju da će britanski deficit opšte države u ovoj godini dostići 7,8 odsto bruto domaćeg proizvoda i 8,8 odsto u narednoj godini, a dug opšte države do 2024. godine nadmašiti vrednost britanskog BDP-a.

Agencija Standard & Poor’s izmenila je izglede za ocenu britanskog državnog duga AA iz „stabilnih“ u „negativne“ još krajem prošle nedelje, upozorivši da će državni dug nastaviti da raste ako vlada sprovede u delo najavu smanjenja poreza najbogatijima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...