završena "zlatna era" saradnje dve zemlje

Velika Britanija isključuje Kinu iz novog nuklearnog projekta

SvetVesti

29.11.2022 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Velika Britanija isključuje Kinu iz novog nuklearnog projekta Velika Britanija isključuje Kinu iz novog nuklearnog projekta
Ujedinjeno kraljevstvo će isključiti Kinu iz razvoja novog nuklearnog energetskog projekta zemlje tako što će posedovati 50 odsto udela i tražiti nove investicije treće... Velika Britanija isključuje Kinu iz novog nuklearnog projekta

Ujedinjeno kraljevstvo će isključiti Kinu iz razvoja novog nuklearnog energetskog projekta zemlje tako što će posedovati 50 odsto udela i tražiti nove investicije treće strane za finansiranje izgradnje i radove, navodi se u zvaničnom saopštenju, prenosi Anadolu Agency.

Najava Vlade Velike Britanije o izbacivanju Kine iz projekta Sizewell dolazi nakon što je premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) rekao da je „zlatna era“ između Ujedinjenog kraljevstva i Kine završena.

Sporazum sa vlasnikom EDF-a, britanske integrisane energetske kompanije, znači isključenje kompanije China General Nuclear (CGN) iz projekta, pri čemu će CGN prodati svoj razvojni udeo od 20 odsto.

„Kada bude završen, ovaj mega projekat će napajati milione domova čistom, pristupačnom, domaćom energijom u decenijama koje dolaze“, rekao je britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) u saopštenju u kome se potvrđuje da će Velika Britanija obezbediti oko 700 miliona funti (842 miliona dolara) nuklearnoj elektrani Sizewell C u jugoistočnoj Engleskoj.

Saopštenje je usledilo nakon što je premijer signalizirao da je „zlatna era“ između Velike Britanije i Kine završena, pozivajući se na termin koji je 2015. godine skovao njegov prethodnik Dejvid Kameron (David Cameron).

U govoru u Londonu, Sunak je dodao da je „naivna ideja da bi trgovina dovela do društvenih i političkih reformi“ u Kini takođe završena.

Zastava Kine
Foto: Pixabay.com

Govoreći na banketu lordova gradonačelnika, godišnjem događaju na kojem se premijer obraća poslovnim liderima, međunarodnim uglednicima i stručnjacima za spoljnu politiku, Sunak je rekao da Kina predstavlja „sistemski izazov“ za „vrednosti i interese“ Ujedinjenog kraljevstva.

Sunakov govor usledio je nakon što je vlada osudila Kinu usled izveštaja da je policija pretukla novinara kompanije BBC i nakratko ga je pritvorila tokom izveštavanja o protestima zbog izolacije Covid-19 u toj zemlji.

„Umesto da sluša proteste svog naroda, kineska vlada je odlučila da se dalje obračunava, uključujući i napad na novinara“, rekao je Sunak.

„Mediji i naši parlamentarci moraju biti u mogućnosti da ističu ova pitanja bez sankcija, uključujući pozivanje na zloupotrebe u Sinđiangu i ograničavanje slobode u Hong Kongu“, dodao je on, misleći na severozapadnu provinciju sa velikom populacijom ujgurskih muslimana.

Tokom torijevske trke za liderstvo ovog leta, Sunak je Kinu nazvao „najvećom dugoročnom pretnjom za Britaniju i svetsku ekonomsku i nacionalnu bezbednost“.

  • GOCA BG

    29.11.2022 #1 Author

    Kina je dovoljno jaka velesila,tako da iskljucenje od strane britanaca im nista ne znaci…

    Odgovori

  • TATJANA

    30.11.2022 #2 Author

    Nista čudno, valjda su jedva čekali da isteknu svi rokovi vezani za prethodno sklopljene ugovore

    Odgovori

  • Coka13

    1.12.2022 #3 Author

    Sve se bojim da su se Kinezi potresli. Oni rade po svom, pa ko hoće sa njima-hoće.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...