Privredna komora SAD protiv predloga FTC

Federalna trgovinska komisija objavila plan za ukidanje klauzula o nekonkurentnosti

Bolji posaoPoslovanjeSvetU fokusu

6.1.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Federalna trgovinska komisija objavila plan za ukidanje klauzula o nekonkurentnosti Federalna trgovinska komisija objavila plan za ukidanje klauzula o nekonkurentnosti
Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) objavila je plan za ukidanje klauzula o nekonkurentnosti. Ovaj predlog bi omogućio radnicima da se zaposle u konkurentskim kompanijama... Federalna trgovinska komisija objavila plan za ukidanje klauzula o nekonkurentnosti

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) objavila je plan za ukidanje klauzula o nekonkurentnosti. Ovaj predlog bi omogućio radnicima da se zaposle u konkurentskim kompanijama ili da osnuju sopstvena preduzeća u istoj delatnosti, međutim, izvesno je da će se mu se suprotstaviti kompanije koje tvrde da praksa klauzula o nekonkurentnosti ima legitimnu svrhu.

Iz FTC je saopšteno da klauzule o zabrani konkurencije predstavljaju eksploatatorsku praksu koja podriva 109 godina star zakon koji zabranjuje nelojalne metode konkurencije. Klauzule o nekonkurentnosti, koje obično zabranjuju zaposlenima da se pridruže konkurentskoj kompaniji u periodu nakon što daju otkaz, utiču na svakog petog američkog radnika, piše The Wall Street Journal.

Ove klauzule se već dugo povezuju sa rukovodiocima i zaposlenima na višim pozicijama, ali su nametnute i radnicima sa nižim platama koji nemaju pristup poslovnim tajnama, strateškim planovima i drugim razlozima zbog kojih bi ugovorom bila sprečena njihova promena posla, kaže agencija.

Ako FTC izglasa usvajanje predloga, kompanije će morati da ukinu zahteve o zabrani konkurencije koje nameću radnicima i obaveste zaposlene o promeni. Zvaničnici Federalne trgovinske komisije kažu da ove stavke utiču na plate, sputavaju formiranje novih preduzeća i ograničavaju mogucnosti kompanija da zaposle radnike koji su im potrebni za rast.

Predsednica FTC Lina Kan (Lina Khan) izjavila je da nekonkurentske kompanije sprečavaju radnike da dođu do poslova koji im najviše odgovaraju, što je loše za konkurenciju, poslovnu dinamiku i inovacije.

Četvoročlana komisija je prošlog meseca glasala za predstavljanje predloga, koji je stavljen na uvid javnosti na 60 dana pre nego što bude usvojen. Republikanska komesarka Kristin Vilson (Christine Wilson) glasala je protiv plana, navodeći da su dokazi u korist kidanja ugovora sa nekonkurentskim klauzulama koje je FTC prikupila oskudni.

Privredna komora Sjedinjenih Američkih Država saopštila je u četvrtak da će pokrenuti legalni postupak za osporavanje predloga, ukoliko on bude usvojen. Potpredsednik Privredne komore za međunarodna regulatorna pitanja i antimonopolska pitanja Šon Heder (Sean Heather) izjavio je da smatra da ne postoje zakonska ovlašćenja za usvajanje predloga, te da je FTC na “veoma klizavom terenu”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...