Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene

FIFA ostvarila manje prihode od prava prenosa od očekivanih

ManifestacijePoslovanjeSvetZanimljivosti

6.8.2023 14:34 Autor: Vladimir Jokanović 4

FIFA ostvarila manje prihode od prava prenosa od očekivanih FIFA ostvarila manje prihode od prava prenosa od očekivanih
FIFA je ostala sa oko 100 miliona dolara prihoda manje od onoga što je planirano za tekuće Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene u... FIFA ostvarila manje prihode od prava prenosa od očekivanih

FIFA je ostala sa oko 100 miliona dolara prihoda manje od onoga što je planirano za tekuće Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene u Australiji i Novom Zelandu, koje je stiglo do osmine finala.

Krovna fudbalska organizacija imala je cilj da potpiše ugovore za globalna prava prenosa ovog takmičenja u vrednosti oko 300 miliona dolara, ali je umesto toga potpisala ugovore za oko 200 miliona, prenosi Wall Street Journal.

Za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene FIFA je odvojeno prodala prava za prenos, što je raskid sa ranijom praksom prema kojoj su prava u suštini bila besplatna za emitere koji su kupili prava na muški turnir.

Predsednik FIFA Đani Infantino (Gianni Infantino) ponudio je u maju prava na prenose ženskog turnira za pet vodećih evropskih zemalja. Međutim, u „velikih pet“ zemalja Svetsko prvenstvo za žene ima 20 do 100 puta manju gledanost nego prvenstvo za muškarce, dok je ukupna gledanost u svetu za oko 50 odsto manja.

Prošlog meseca postignut je dogovor kojim su „velika petorka“ i Ukrajina priključene u aranžman Evropske radiodifuzne unije i tako dobile besplatno emitovanje Svetskog prvenstva u fudbalu za žene. Evropski aranžman uz zajednički dogovor sa televizijama BBC i ITV navodno vredi 10,5 miliona dolara, što je oko osam odsto troškova emitovanja prošlogodišnjeg muškog Svetskog prvenstva u Kataru.

Foto: YouTube screenshot

Televizija Fox uspela je u SAD da proda 90 odsto reklamnih termina tokom utakmica Svetskog prvenstva za žene, što je za 50 odsto više nego tokom turnira 2019. godine. Kao jedan od razloga dobre gledanosti Fox je naveo vreme odigravanja mečeva reprezentacije SAD koja je bila smeštena na Novom Zelandu, umesto u Australiji.

Kada je reč o fudbalskim navijačima koji uživo prate Svetsko prvenstvo za žene, oni svedoče o zapanjujuće visokim cenama hrane u objektima oko fudbalskog stadiona u Sidneju. Porcija piletine košta 44 dolara, dok kokice koštaju 16,5 američkih dolara, prenosi Daily Mail.

Posetioci se žale da se za dodatni sos naplaćuje dva dolara, dok pivo košta 13,4 dolara.

Prema pravilniku FIFA o nagrađivanju igračica, svaka članica pobedničkog tima dobiće po 270.000 dolara, dok će fudbalerkama čiji timovi završe takmičenje u grupnoj fazi biti isplaćeno po 30.000 dolara. Prema podacima FIFA za 2022. godinu, prosečna plata profesionalnih igračica iznosila je 14.000 dolara.

Sindikat igrača FIFPRO pozdravio je odluku o nagrađivanju fudbalerki, verujući da je to rezultat opsežne globalne kolektivne akcije više od 150 reprezentativaca. Oni su u novembru poslali pismo u FIFA, pozivajući na veću finansijsku jednakost i poboljšanje uslova.

  • SABRINA

    7.8.2023 #1 Author

    Prvi put čujem za Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene?

    Odgovori

  • tamara71

    7.8.2023 #3 Author

    Haos

    Odgovori

  • colorida_cielo

    20.11.2023 #4 Author

    Finansijsku jednakost, pretpostavljam sa muškim fudbalerima. Pa, čisto ako bi mogle da pobede bilo koju mušku reprezentaciju…U14 Brazila je pobedio 8-0 prvu reprezentaciju Brazilki. Prema tome…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...