Cene energije i hrane bile su ključni pokretači

Fitch Ratings: Uporna inflacija podstiče povećanja kamata centralnih banaka

BankeEUSvet

17.12.2022 16:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Fitch Ratings: Uporna inflacija podstiče povećanja kamata centralnih banaka Fitch Ratings: Uporna inflacija podstiče povećanja kamata centralnih banaka
Uporni inflatorni pritisci podstiču centralne banke da podižu kamatne stope mnogo bržim tempom nego što je predviđeno, saopštila je agencija Fitch Ratings. Godišnje stope... Fitch Ratings: Uporna inflacija podstiče povećanja kamata centralnih banaka

Uporni inflatorni pritisci podstiču centralne banke da podižu kamatne stope mnogo bržim tempom nego što je predviđeno, saopštila je agencija Fitch Ratings.

Godišnje stope potrošačke inflacije dodatno su porasle poslednjih meseci u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Australiji i Japanu, a ostaju na istorijski visokim nivoima u SAD, Španiji i Kanadi, navodi se u saopštenju globalne rejting agencije, prenosi Anadolu Agency.

„Cene energije i hrane bile su ključni pokretači, ali su se takođe povećali pritisci osnovne inflacije“, navodi se u saopštenju.

Centralne banke su odgovorile daljim pooštravanjem te su tako kamatne stope su dostigle 4,5 odsto u SAD, 2,5 odsto u evrozoni i 3,5 odsto u Velikoj Britaniji, navela je agencija.

Centralne banke u Švajcarskoj, Australiji, Kanadi, Indiji, Koreji, Indoneziji, Meksiku i Južnoj Africi takođe su podigle kamatne stope.

  • Maria

    17.12.2022 #1 Author

    Ovome apsolutno treba stati na put, osim ako kamatne stope ne prati i rast plata.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.12.2022 #2 Author

    Po sve cescim podizanjem kamatne stope je sve jasno..

    Odgovori

  • MADMAX

    18.12.2022 #3 Author

    Rizik uvek povećava kamatne stope.

    Odgovori

  • Moon

    18.12.2022 #4 Author

    Ko prezivi sa kreditom, pricace

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...