NBS omogućila klijentima banaka da relaksiraju svoje mesečne obaveze

Produžavanje otplate kredita je spasavanje dela dohotka građana

BankeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

9.12.2022 13:56 Autor: Milica Rilak 9

Produžavanje otplate kredita je spasavanje dela dohotka građana Produžavanje otplate kredita je spasavanje dela dohotka građana
Narodna banka Srbije (NBS) je odlukom da omogući produžetak rokova otplate za keš, potrošačke i stambene kredite građana pokazala da prati situaciju i reaguje... Produžavanje otplate kredita je spasavanje dela dohotka građana

Narodna banka Srbije (NBS) je odlukom da omogući produžetak rokova otplate za keš, potrošačke i stambene kredite građana pokazala da prati situaciju i reaguje na problem – a to je da su rate tih pozajmica značajno povećane zbog rasta referentnih kamatnih stopa, kaže za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić i dodaje da ne očekuje sličnu preporuku NBS za privredu, jer u tom segmentu ima sasvim dovoljno prostora za dogovor između banke i preduzeća-klijenata.

Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke, NBS je omogućila bankama da, bez uticaja na svoj kapital, građanima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje.

Na pitanje da li je odluka NBS da omogući, ali ne i naredi, produžetak rokova otplate kredita građana dovoljno jaka poruka poslovnim bankama, Grubišić odgovara potvrdno, i ističe da su sve preporuke NBS do sada poštovane.

Praktično svi mogu da iskoriste ovu mogućnost, a uveren sam da će banke to primenjivati, kao što su i do sada primenjivale sve preporuke centralne banke. Građani koji su u problemima obratiće se bankama i, u skladu sa preporukom, mogu da produže rok otplate kredita i svakako da umanje ratu, kako bi se ona vratila makar na približan nivo pre rasta kamatnih stopa. To znači i mogućnost da se ‘spasi’ raspoloživi deo dohotka građana“, ocenio je Grubišić za Biznis.rs.

Kada je reč o privredi, smatra da za sada nema potrebe za sličnom preporukom, s obzirom na to da banke i inače vode računa o svojim korporativnim klijentima, kao i da imaju daleko širi regulatorni prostor za dogovor oko uslova kreditiranja, a posebno kada je reč o rokovima otplate.

Zoran Grubišić / Foto: Neda Mojsilović

„Zato je bilo važno da NBS pošalje ovakvu poruku i relaksira banke, jer one u nekim slučajevima ne bi ni imale pravo da produže rokove otplate za građane. Sa druge strane, prostor između korporativnih klijenata – preduzeća i banaka za dogovor već postoji“, istakao je Grubišić.

Takođe, odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima. To znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, a da se to produženje ne reflektuje na regulatorni tretman potraživanja.

NBS je u četvrtak, 11. decembra, povećala referentnu kamatnu stopu na pet odsto, i to je poslednje povećanje u ovoj godini, a sledeća sednica Izvršnog odbora NBS zakazana je za 12. januar 2023.

Kada je reč o očekivanom kretanju ključne kamate, Grubišić je uveren da ćemo, kao i do sada, nastaviti da pratimo „velike igrače“, Fed i Evropsku centralnu banku (ECB).

„Sve zavisi od toga kako će se stvari odvijati na globalnom nivou, ali za očekivati je da sledeće godine referentna kamata bude podignuta samo jednom, i to u prvom kvartalu. To je i dobra i loša vest. Dobra, zato što se očekuje usporavanje rasta ključnih stopa, ali je loše to što će kamatne stope ostati relativno visoke u narednoj godini„, procenio je Grubišić u razgovoru za Biznis.rs.

  • VANJA

    10.12.2022 #1 Author

    Povecena kamatna stopa glavni problem!

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.12.2022 #2 Author

    Morale su banke da to urade da bi ljudima barem malo prolongirali ono sto svakako moraju da plate…

    Odgovori

  • CUPKA

    10.12.2022 #4 Author

    Da nisu doneli tu odluku bilo bi lose i po njih i po gradjane.

    Odgovori

  • DANIJELA

    11.12.2022 #5 Author

    Sve dodje na naplatu, pre ili kasnije. Svakako znaci da se placanje rate prolongira ali svakako ljudima treba izaci u susret.

    Odgovori

  • TATJANA

    11.12.2022 #6 Author

    Svako će svoje da naplati, nadju načina za sve, sigurno da oni nisu ovim osteceni

    Odgovori

  • maric

    11.12.2022 #7 Author

    Svakako je u to obostranom interesu, samo da kamate ne rastu pa ce to i imati smisla i biti olaksica jednom delom.

    Odgovori

  • ZVE84

    11.12.2022 #8 Author

    Hahaha veća dara nego mera… Samo pamet u glavu

    Odgovori

  • Iva

    30.12.2022 #9 Author

    Svima pomalo ali bankama najbolje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...