nove olakšice za građane

NBS omogućila duži rok otplate kredita

BankeSrbija

8.12.2022 16:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

NBS omogućila duži rok otplate kredita NBS omogućila duži rok otplate kredita
Narodna banka Srbije je na redovnoj sednici Izvršnog odbora u četvrtak usvojila dva propisa: Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku... NBS omogućila duži rok otplate kredita

Narodna banka Srbije je na redovnoj sednici Izvršnog odbora u četvrtak usvojila dva propisa: Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima.

„Navedenim odlukama NBS u uslovima neophodnog zaoštravanja monetarne politike pokazuje odlučnost da sa stanovišta svojih zakonskih ovlašćenja pruži podršku građanima u trenutnim okolnostima i istovremeno očuva stabilnost bankarskog sektora“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, „kontinuiranim kreiranjem podsticajnog ambijenta omogućeno je bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme“.

Na taj način je novom Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke omogućeno bankama da, bez uticaja na svoj kapital, građanima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje.

„To znači da će banka dužniku koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina. U okviru ovih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja“, ističe NBS.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

„Opisane ustupke banke će moći da sprovode kako na svoju inicijativu uz pristanak dužnika, tako i postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika nakon kojeg je banka ocenila da postoje činjenice i posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja dužnika i time na mogućnost da on uredno izmiruje svoje obaveze prema banci. Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom“, ističe NBS.

Iako je reč o mogućnosti, ne i obavezi za banku, ovim propisom je NBS, kako se dodaje – „kreirala okvir u kojem su banke podstaknute da građanima kojima je to zaista potrebno izađu u susret i u zajedničkom interesu ugovornih strana pomognu dužnicima da lakše izmire svoja dugovanja i prevaziđu izazove s kojima se suočavaju“.

Ova odluka stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima.

„To znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, a da se to produženje ne reflektuje na regulatorni tretman potraživanja. Na ovaj način je omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta euribor stope u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita“, ističe NBS.

Pored navedenog, ovom odlukom nastavlja se podrška olakšanom pristupu finansiranju fizičkim licima i u 2023. godini, dodaje se u saopštenju.

  • GOCA BG

    8.12.2022 #1 Author

    To je jedini nacin da mogu da naplate od gradjana…

    Odgovori

  • Tina

    8.12.2022 #2 Author

    To ce olaksati mnogima koji imaju obavezu otplate kredita

    Odgovori

    • maric

      25.12.2022 #3 Author

      Svakako su dobre vesti, međutim smanjenje kamatnih stopa bi bilo najbolje.

      Odgovori

  • Tina

    8.12.2022 #4 Author

    To ve mnogima olaksati izmerenje kreditnih obaveza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...