Očekuje se formiranje radne grupe za transformaciju javnog preduzeća

Da li će građani dobiti besplatne akcije Pošte Srbije?

BerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

7.12.2022 14:52 Autor: Milica Rilak 21

Da li će građani dobiti besplatne akcije Pošte Srbije? Da li će građani dobiti besplatne akcije Pošte Srbije?
U Ministarstvu privrede za Biznis.rs kažu da je Pošta Srbije zaključkom vlade iz jula 2022. godine dobila saglasnost da otpočne aktivnosti na reformi tog... Da li će građani dobiti besplatne akcije Pošte Srbije?

U Ministarstvu privrede za Biznis.rs kažu da je Pošta Srbije zaključkom vlade iz jula 2022. godine dobila saglasnost da otpočne aktivnosti na reformi tog javnog preduzeća, sa ciljem pokretanja procesa korporativizacije, ali i naglašavaju da nema roka za okončanje transformacije Pošte Srbije u akcionarsko društvo.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević nedavno je, na sednici proširenog kolegijuma, rekao da će naredna poslovna godina za Poštu biti godina transformacije u akcionarsko društvo, čime će se, prema njegovim rečima, postići optimizacija poslovnih rezultata, efikasniji i funkcionalniji sistem i procesi.

Biznis.rs je tim povodom uputio pitanja Ministarstvu privrede u vezi sa rokovima za transformaciju Pošte Srbije u narednoj godini, kao i procedurom koja će biti sprovedena.

U pisanom odgovoru ministarstva istaknuto je da nema roka za transformaciju u 2023. godini.

„Prema našim saznanjima, očekuje se formiranje radne grupe. Ujedno, ističemo da je novim pravnim okvirom za državna preduzeća, koji priprema Ministarstvo privrede, predviđeno da će Vlada Srbije u određenom vremenskom periodu sprovesti promenu pravne forme javnih preduzeća u formu akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, i to nakon što utvrdi kriterijume za izbor pravne forme u koju će se javna preduzeća transformisati“, naveli su u odgovoru za naš portal.

Zoran Đorđević na proširenom kolegijumu Pošte Srbije / Foto: Pošta / Igor Đukanović

Transformacije Pošte Srbije i besplatne akcije

Pitali smo i da li će građani imati pravo na besplatne akcije Pošte Srbije, a iz odgovora proizilazi da ta mogućnost nije isključena.

Zakon o pravu na besplatne akcije ne pominje Poštu Srbije decidno, a u slučaju privatizacije može se doći do tumačenja da se i te akcije mogu podeliti. Za sada to nije tema zaključka Vlade Srbije, a ni Zakona o pravu na besplatne akcije“, poručili su za Biznis.rs iz Ministarstva privrede.

Kada je reč o pravu građana na besplatne akcije, istoimenim zakonom je propisano da su nosioci prava na besplatne akcije oni koji su navršili 18 godina zaključno sa 31. decembrom 2007. godine i da su na dan sticanja statusa nosioca prava bili upisani u birački spisak nadležnih opštinskih organa, da su na dan stupanja na snagu tog zakona bili državljani Srbije ili imali status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, i da pravo na akcije bez naknade nisu na bilo koji način ostvarili, u celosti ili delimično, u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji ili o privatizaciji.

Preduslov je i da su upisani u evidenciju nosilaca prava koju vodi ministarstvo nadležno za poslove privatizacije, u skladu sa ovim zakonom.

Foto: Unsplash.com/Logo

Na osnovu toga, građani su dobili pravo besplatne akcije Akcionarskog fonda i eksplicitno navedenih preduzeća – odnosno, „u javnim preduzećima i privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala, odnosno privrednim društvima koja obavljaju delatnost od opšteg interesa“.

Građanima je tako podeljeno 15 odsto akcija Republike Srbije u Preduzeću za telekomunikacije „Telekom“ a.d. Beograd, kao i 15 odsto ukupnog broja akcija Javnog preduzeća Aerodrom „Nikola Tesla“, a zakonom je predviđena i podela 15 odsto ukupnog broja akcija Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Beograd.

Kako javno preduzeće menja pravnu formu?

Pitanje je bilo i koja je procedura propisana za transformaciju javnog preduzeća u akcionarsko društvo i kako se ona sprovodi, a u Ministarstvu privrede podsećaju da pripremaju novi pravni okvir za državna preduzeća.

„Što se tiče same procedure promene pravne forme, propisana je članovima 478. do 482. Zakona o privrednim društvima“, ističu iz ministarstva za Biznis.rs.

Taj akt propisuje, između ostalog, da će, radi sprovođenja postupka promene pravne forme, jedan ili više direktora, odnosno odbor direktora pripremiti predlog odluke o promeni pravne forme društva, predlog izmene osnivačkog akta radi usklađivanja sa odredbama zakona koje se odnose na pravnu formu društva i predlog statuta društva, ako društvo menja pravnu formu u akcionarsko društvo.

Treba da pripreme i predlog odluke kojom se imenuju članovi organa društva u skladu sa odredbama zakona koje regulišu pravnu formu društva.

Obaveza direktora je da pripremi i izveštaj o potrebi sprovođenja postupka promene pravne forme, koji obavezno sadrži objašnjenje pravnih posledica promene pravne forme, razloge i analizu očekivanih efekata promene pravne forme, obrazloženje srazmere konverzije akcija u udele, odnosno udela u akcije, u zavisnosti od promene pravne forme.

  • MAJA

    7.12.2022 #1 Author

    To bi bas bilo lepo da mozemo da podignemo

    Odgovori

  • Anna

    7.12.2022 #3 Author

    Iskreno sumnjam da će nam se pružiti ta mogućnosf. Ali, nikad se ne zna…

    Odgovori

  • Jovana

    7.12.2022 #4 Author

    Sta fali javnom preduzecu osim da nema zaposlene koji ne rade nista jer su tu dosli preko stranke

    Odgovori

  • BIJUTI27

    7.12.2022 #5 Author

    Nema ništa od toga..

    Odgovori

  • goca87

    7.12.2022 #8 Author

    Nešto ne verujem….

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.12.2022 #9 Author

    Bilo bi super da mozemo,ali nisam bas optimista…

    Odgovori

  • JANA

    8.12.2022 #10 Author

    Mora malo i narod da se obraduje …

    Odgovori

  • BRANA19

    8.12.2022 #11 Author

    Bilo bi lepo , nikad se ne zna.

    Odgovori

  • Coka13

    8.12.2022 #13 Author

    Klasično zamazivanje očiju. Samo da se sve privatizuje po svaku cenu.

    Odgovori

  • VERA

    8.12.2022 #14 Author

    Bolje akcije Nisa jer si zaradili sada ekstraprofit.

    Odgovori

  • Tina

    8.12.2022 #15 Author

    Nije nesto sto je neophodno

    Odgovori

  • VOJKAN

    9.12.2022 #16 Author

    Sve će u jednom momentu biti privatno, i pošta i zdravstvo i sve

    Odgovori

  • BOJANA

    9.12.2022 #17 Author

    Ako već mora da se proda, ne bi bilo loše da i narod nešto dobije.

    Odgovori

  • DUSICA

    9.12.2022 #18 Author

    Bilo bi lepo da građani dobiju besplatne akcije Pošte Srbije.

    Odgovori

  • Moon

    11.12.2022 #19 Author

    Ajde da vidimo i to

    Odgovori

  • Gaga45

    12.12.2022 #20 Author

    Bilo bi lepo ali cisto sumnjam

    Odgovori

  • LEBRON

    15.10.2023 #21 Author

    Stvarno dobra ideja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...