Zakonom ograničena ovakva vrsta kreditiranja

Koliko pozajmice povezanim firmama utiču na oporezivu dobit?

BankePoreziPoslovanjeSrbija

8.12.2022 15:16 Autor: Ljiljana Begović 0

Koliko pozajmice povezanim firmama utiču na oporezivu dobit? Koliko pozajmice povezanim firmama utiču na oporezivu dobit?
Privrednici koji planiraju pozajmice od povezanih lica, prema odredbama Zakona o porezu na dobit, mogu koristiti kamatne stope koje je propisalo Ministarstvo finansija ili... Koliko pozajmice povezanim firmama utiču na oporezivu dobit?

Privrednici koji planiraju pozajmice od povezanih lica, prema odredbama Zakona o porezu na dobit, mogu koristiti kamatne stope koje je propisalo Ministarstvo finansija ili primeniti opšta pravila o transfernim cenama koja su predviđena zakonom.

Poreski obveznici mogu izabrati samo jednu od dve opcije, odnosno samo jedna mogućnost se može primeniti na sve kredite odobrene ili primljene od povezanih lica.

Zakon o bankama prepoznaje pojam povezanosti lica u različitim kontekstima, a između ostalog i u smislu jedinstvenog rizika koncentracije (velike izloženosti) za banku kod međusobno povezanih lica i u kontekstu zabrane pružanja povoljnijih uslova od tržišnih za lica povezana sa bankom.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) kažu da su povezana lica precizno definisana ovim zakonom, a na osnovu različitih kriterijuma koji se, pre svega, tiču odnosa kontrole (po osnovu vlasništva i upravljačke strukture) i ekonomske povezanosti.

Odobravanje kredita međusobno povezanim licima je moguće i dozvoljeno, ali pošto ta lica predstavljaju jednu izloženost za banku postoje i određena zakonska ograničenja takvog kreditiranja.

“Izloženost banke prema jednom licu ili grupi povezanih lica ne sme preći 25 odsto njenog kapitala. Pored toga, za svaku izloženost banke prema grupi povezanih lica koja prelazi 10 procenata njenog kapitala, odnosno za povećanje ove izloženosti preko 20 odsto kapitala, neophodna je prethodna saglasnost upravnog odbora banke”, objašnjavaju iz Narodne banke Srbije za Biznis.rs.

Foto: Pexels.com

Kako su pozajmice ili transferne cene uobičajene u saradnji među povezanim licima, pa čak multinacionalne kompanije imaju i posebne firme koje se za kompletan sistem bave samo pitanjem kreditiranja, važno je da se unapred utvrdi koji su razlozi za pozajmicu – da li je u pitanju istinska potreba za finansiranjem ili optimizacija poreza na dobit ili po odbitku na nivou grupe.

Za povezana lica je uobičajeno i davanje pozajmica bez naplate kamate. Međutim, ovaj vid kreditiranja povezane firme može biti uzrok značajno više plaćenih poreza na nivou grupe. Zato ugovaranje cene „van dohvata ruke“ unapred daje mogućnost za značajnu poresku optimizaciju.

Mišljenje Ministarstva finansija je da beskamatne pozajmice imaju različit tretman kod davaoca i primaoca. Tako je, recimo, davalac pozajmice u obavezi da uveća svoju oporezivu dobit za iznos kamate „van dohvata ruke“, dok primalac istu ne može umanjiti. U ovom slučaju, dolazi do povećanja poreske osnovice na nivou grupe.

I odobravanje kredita licima povezanim sa bankom je takođe moguće i dozvoljeno.

“Kada je reč o ovim licima, propisano je da banka u svom poslovanju ne može tom licu, kao ni zaposlenom u banci, odobriti uslove koji su povoljniji od uslova odobrenih drugim licima koja nisu povezana s tom bankom, odnosno nisu zaposlena u toj banci. Pored toga, banka pravni posao sa povezanim licem može zaključiti, odnosno pravne radnje u korist ovih lica može preduzimati samo nakon dobijanja pismenog odobrenja upravnog odbora banke”, objašnjavaju iz NBS.

Kada je u pitanju odobravanje kredita povezanim licima, i da li će ih pojedinačne banke nuditi i sa kojom kamatom, to je stvar kreditne politike svake banke i kataloga proizvoda.

Visina kamatne stope

Bez obzira na to da li se krediti odobravaju licima povezanim sa bankom ili drugim klijentima, kamatna stopa koju klijent plaća banci za dobijeni kredit zavisi od više faktora: od vrste kredita, valute u kojoj je odobren, njegove ročnosti, sredstava obezbeđenja, stope inflacije, kreditnog rejtinga zemlje i slično.

Takođe, ne uzimajući u obzir kome se kredit odobrava, na visinu nominalne kamatne stope koja predstavlja cenu kredita pre svega utiče cena izvora finansiranja, odnosno kamatna stopa po kojoj banka pribavlja sredstva na tržištu novca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...