ujedinjeni arapski emirati glavna destinacija

Francuski i britanski bogataši sele se u zemlje s nižim stopama poreza

Svet

5.8.2024 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Francuski i britanski bogataši sele se u zemlje s nižim stopama poreza Francuski i britanski bogataši sele se u zemlje s nižim stopama poreza
Pretnja oporezivanja po višim stopama bogataše iz Velike Britanije i Francuske (ponovo) je navela da presele deo svoje imovine ili poslovanja u inostranstvo. U... Francuski i britanski bogataši sele se u zemlje s nižim stopama poreza

Pretnja oporezivanja po višim stopama bogataše iz Velike Britanije i Francuske (ponovo) je navela da presele deo svoje imovine ili poslovanja u inostranstvo.

U Velikoj Britaniji, novoproglašena laburistička vlada premijera Kira Starmera (Keir Starmer) planira da ukine preferencijalni poreski tretman za bogate strane rezidente – takozvane ne-domaće – uključujući i imovinu koju drže u inostranim fondovima. Takođe se veruje da je u planu potez ministarke finansija Rejčel Rivs (Rachel Reeves) da poveća porez na kapitalnu dobit ili nasleđivanje.

Preko Lamanša, u Francuskoj, politička opozicija predsedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) preti da će poništiti višegodišnji program oporezivanja najbogatijih, koji je bio naklonjen najvećim poslovnim entitetima. Tokom nedavne kampanje levičarski savez – koji je naposletku pobedio – obećao je da će više oporezovati milijardere. Pritom, budžetska ograničenja mogu pritiskaju vladajuću koaliciju da poveća namete.

Preseljenje poslovanja ili privatne imovine može trajati godinama, a destinacije u velikoj meri zavise od finansijskih i ličnih razloga, uključujući škole, bezbednost, vremenske prilike i način života.

Predviđa se da će Ujedinjeni Arapski Emirati privući najviše globalnih milionera ove godine, a slede ih Sjedinjene Američke Države i Singapur, prema izveštaju Henley & Partners, konsultantske kuće za najbogatije u vezi sa preseljenjem, promenom prebivališta, i sticanjem pasoša druge zemlje kroz ulaganja, prenosi Bloomberg.

Francuski državljani koji žele da istraže alternativna mesta za život napravili su rekordan broj upita u drugom kvartalu. Prijave klijenata iz Ujedinjenog Kraljevstva na programe migracije investicija takođe su dostigle nivo bez presedana, dok su se zahtevi za informacijama učetvorostručili u odnosu na prethodna tri meseca, saopštila je ova kompanija.

Iza mnogoljudnijih SAD i Kine, Velika Britanija i Francuska imaju najviše milionera – po oko tri miliona – posle SAD i Kine, prema Globalnom izveštaju o bogatstvu UBS Group za 2024, tako da je potencijal za njihovu migraciju značajan.

Milijarderi iz Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva čine 27 od 500 najbogatijih ljudi na svetu, po Bloombergovom indeksu milijardera, uključujući Bernarda Arnoa (Bernard Arnault), osnivača luksuzne imperije LVMH – često vodećeg na ovoj listi.

  • meli77

    5.8.2024 #1 Author

    Bogati beže gde mogu sačuvati još više para

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.