Potrošačke cene porasle za 5,9 odsto

Godišnja inflacija u zemljama OECD-a dostigla petomesečni maksimum u maju

Svet

9.7.2024 13:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija u zemljama OECD-a dostigla petomesečni maksimum u maju Godišnja inflacija u zemljama OECD-a dostigla petomesečni maksimum u maju
Prema podacima objavljenim u utorak, godišnja inflacija potrošača u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u maju je dostigla petomesečni maksimum. Potrošačke... Godišnja inflacija u zemljama OECD-a dostigla petomesečni maksimum u maju

Prema podacima objavljenim u utorak, godišnja inflacija potrošača u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u maju je dostigla petomesečni maksimum.

Potrošačke cene su u maju porasle za 5,9 odsto na godišnjem nivou, ubrzavši sa 5,7 procenata, pokazali su podaci organizacije sa sedištem u Parizu.

Glavna inflacija je ostala iznad pet odsto u Kolumbiji i Islandu, a iznad 70 procenata u Turskoj, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolu Agency.

Troškovi energije su porasli najbrže u poslednjih 14 meseci za 2,5 odsto u maju, pomerajući se sa pada od 0,1 procenat u prethodnom mesecu.

Najveća energetska inflacija zabeležena je u Turskoj, Danskoj i Japanu, navodi se u saopštenju.

Prateći trend pada od novembra 2022. godine, cene hrane su u maju porasle za 4,76 odsto na godišnjem nivou.

Ukupna inflacija u zemljama G7 bila je stabilna na 2,9 odsto u maju uz usporavanje inflacije hrane, a u G20 je cifra porasla na 7,3 odsto u maju.

Bazna inflacija OECD-a, bez hrane i energije, blago se smanjila na 6,1 odsto u maju, nakon 6,2 procenta u aprilu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.