Zahvaljujući dobrim podacima o zaposlenosti i maloprodaji

Goldman Sachs smanjio verovatnoću recesije u SAD na 20 odsto

BankeSvet

19.8.2024 09:56 Autor: Vladimir Jokanović 1

Goldman Sachs smanjio verovatnoću recesije u SAD na 20 odsto Goldman Sachs smanjio verovatnoću recesije u SAD na 20 odsto
Banka Goldman Sachs smanjila je verovatnoću da će SAD upasti u recesiju u narednih 12 meseci sa 25 na 20 procenata, nakon najnovijih izveštaja... Goldman Sachs smanjio verovatnoću recesije u SAD na 20 odsto

Banka Goldman Sachs smanjila je verovatnoću da će SAD upasti u recesiju u narednih 12 meseci sa 25 na 20 procenata, nakon najnovijih izveštaja o broju zahteva za naknadu za nezaposlene i maloprodaji.

Ranije ovog meseca, Goldman Sachs je povećao šanse za recesiju u SAD sa 15 odsto nakon što je stopa nezaposlenosti porasla na najviši nivo u poslednje tri godine u julu, što je izazvalo strahove od ekonomske krize, prenosi Reuters.

„Sada smo smanjili našu procenu sa 25 na 20 odsto, uglavnom zato što podaci za jul i početak avgusta, objavljeni od 2. avgusta, ne pokazuju znakove recesije,“ navedeno je u belešci Goldman Sachsa klijentima.

Izveštaj o zahtevima za naknadu za nezaposlene u četvrtak pokazao je da je broj Amerikanaca koji su podneli zahteve za naknadu pao na najniži nivo u poslednjih mesec dana, dok su odvojeni podaci objavljeni tog dana otkrili da je maloprodaja u julu porasla najviše u poslednjih godinu i po dana.

Goldman Sachs najavljuje da će smanjiti verovatnoću recesije u SAD na 15 odsto ako izveštaj o zapošljavanju za avgust bude „prilično dobar“. Takođe, smatra da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope za 25 baznih poena na svom sastanku u septembru, ali nije isključio mogućnost smanjenja za 50 baznih poena ako izveštaj o zapošljavanju ne ispuni očekivanja.

  • ELLA

    19.8.2024 #1 Author

    Nema recesije kada novac dolazi u neogranicenim kolicinama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.