Pet puta brži od prethodne verzije

Google predstavio novi čip za AI

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvet

15.5.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Google predstavio novi čip za AI Google predstavio novi čip za AI
Alphabet, matična kompanija kojoj pripada Google predstavila je u utorak proizvod nazvan Trillium u svojoj porodici čipova za centre podataka veštačke inteligencije, koji tvrdi... Google predstavio novi čip za AI

Alphabet, matična kompanija kojoj pripada Google predstavila je u utorak proizvod nazvan Trillium u svojoj porodici čipova za centre podataka veštačke inteligencije, koji tvrdi da je skoro pet puta brži od prethodne verzije.

„Sektor zahteva za računarima za mašinsko učenje povećao se milion puta u poslednjih šest godina, otprilike povećavajući se desetostruko svake godine“ izjavio je Sundar Pičaj (Sundar Pichai), izvršni direktor Alphabeta. „Mislim da je Google izgrađen za ovaj trenutak, mi smo pioniri u AI čipovima već više od decenije“, reka je on, prenosi Reuters.

Napor Alphabeta da izgradi prilagođene čipove za AI data centre predstavlja jednu od retkih konkurentnih alternativa najboljim procesorima kompanije Nvidia koji dominiraju tržištem. Uz softver koji je blisko povezan sa Google procesorima za tenzore, čipovi su omogućili kompaniji da zauzme značajan deo tržišta.

Nvidia kontroliše oko 80 odsto tržišta čipova za AI data centre, a većina preostalih 20 odsto su različite verzije TPUs čipova koje proizvodi Google. Kompanija ne prodaje čipove direktno, već iznajmljuje pristup preko svoje platforme za računarstvo u oblaku.

Šesti generacijski čip Trillium postiže 4,7 puta bolje računarske performanse u poređenju sa TPU v5e, čipu koji je dizajniran da pokreće tehnologiju koja generiše tekst i druge medije iz velikih modela. Trillium procesor je 67 odsto energetski efikasniji od v5e. Novi čip će biti dostupan klijentima u oblaku „krajem 2024. godine“, saopštila je kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.