Sporna praksa oglašavanja američkog tehnološkog giganta

Kompaniju Google tužile 32 medijske grupe

EU

29.2.2024 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kompaniju Google tužile 32 medijske grupe Kompaniju Google tužile 32 medijske grupe
Kompanija Google suočila se u sredu sa tužbom 32 medijske grupe koje zahtevaju 2,1 milijardu evra odštete na ime gubitaka zbog prakse američkog tehnološkog... Kompaniju Google tužile 32 medijske grupe

Kompanija Google suočila se u sredu sa tužbom 32 medijske grupe koje zahtevaju 2,1 milijardu evra odštete na ime gubitaka zbog prakse američkog tehnološkog giganta u digitalnom oglašavanju. Vrednost akcija kompanije Google oslabile su za više od dva procenta.

Među podnosiocima tužbe su Axel Springer i Schibsted, kao i izdavači u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj, prenosi Seebiz. Tužba je došla u trenutku kada antimonopolska regulatorna tela ispituju tehnologiju oglašavanja kompanije Google.

Advokati medijskih kompanija naveli su u saopštenju za javnost da su one pretrpele gubitke zbog manje konkurentnosti tržišta, što je posledica lošeg ponašanja kompanije Google. Oni tvrde da je američka kompanija zloupotrebila svoj dominantan položaj, zbog čega su mediji ostali bez prihoda.

U tužbi je navedeno da je francusko regulatorno telo za tržišnu konkurenciju kaznilo Google 2021. godine sa 220 miliona evra zbog poslovanja s tehnologijom oglašavanja, kao i da je Evropska komisija prošle godine optužila Google zbog iste stvari.

Google je saopštio da se protivi tužbi za koju navodi da je „spekulativna i oportunistička“, kao i da kompanija sarađuje sa izdavačima širom Evrope, prilagođava se i razvija partnerstva sa tim istim oglašivačima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...