Tehnološka kompanija će platiti milijarde zbog nelegalnog ugrožavanja konkurencije

Opšti sud EU potvrdio odluku da kompaniji Google bude izrečena rekordna kazna

EUNovacU fokusuVesti

14.9.2022 15:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Opšti sud EU potvrdio odluku da kompaniji Google bude izrečena rekordna kazna Opšti sud EU potvrdio odluku da kompaniji Google bude izrečena rekordna kazna
Opšti sud Evropske unije potvrdio je odluku da kompaniji Google bude izrečena rekordna kazna u iznosu od 4,125 milijardi evra jer je koristila Android... Opšti sud EU potvrdio odluku da kompaniji Google bude izrečena rekordna kazna

Opšti sud Evropske unije potvrdio je odluku da kompaniji Google bude izrečena rekordna kazna u iznosu od 4,125 milijardi evra jer je koristila Android operativni sistem kako bi naštetila konkurenciji.

Kako se navodi, Opšti sud EU potvrdio je procenu komisije da je kompanija Google nametnula nezakonite restrikcije proizvođačima Android uređaja i mobilnim operaterima kako bi učvrstila dominantni položaj svog pretraživača, piše Financial Times.

Ipak, sud je smanjio izrečenu kaznu koju Google treba da plati sa 4,34 milijarde na 4,125 milijardi evra kako bi “jasnije odražavala ozbiljnost i trajanje prekršaja”.

Ova odluka predstavlja svojevrsno olakšanje za evropske zakonodavce, koji su nedavno bezuspešno okončali postupke pokrenute protiv kompanija Intel i Qualcomm. Očekuje se da će Google uložiti žalbu.

Slučaj datira iz 2018. godine, kada je Margrete Vestager (Margrethe Vestager), šefica EU za konkurenciju, donela odluku da pokrene tužbu protiv kompanije Google zbog ilegalnih restrikcija nametnutim proizvođačima Android uređaja i mobilnim operaterima, kako bi “zacementirala” dominantnu poziciju u internet pretragama.

Tehnološki gigant je uložio žalbu za jednu od najvećih antimonopolskih kazni u EU. Komentarišući ovaj slučaj ranije, iz kompanije Google su naveli da je Android sistem stvorio više izbora od bilo koje druge mobilne platforme kada su u pitanju aplikacije koje korisnici biraju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...