Zbog podsticanja nelojalne konkurencije preko adtech servisa

Google će biti tužen za 25 milijardi evra pred evropskim sudovima

SvetVesti

13.9.2022 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Google će biti tužen za 25 milijardi evra pred evropskim sudovima Google će biti tužen za 25 milijardi evra pred evropskim sudovima
Google se suočava sa odštetnim zahtevima u iznosu do 25 milijardi evra zbog svojih praksi digitalnog oglašavanja u dve tužbe koje će u narednim... Google će biti tužen za 25 milijardi evra pred evropskim sudovima

Google se suočava sa odštetnim zahtevima u iznosu do 25 milijardi evra zbog svojih praksi digitalnog oglašavanja u dve tužbe koje će u narednim nedeljama bizi podnete britanskim i holandskim sudovima od strane oštećenih kreatora aplikacija.

Adtech servis kompanije nedavno je podvrgnut nadzoru antimonopolskih regulatora nakon pritužbi softverskih izdavača, prenosi Reuters.

Francusko nadležno telo za konkurenciju nametnulo je kompaniji kaznu od 220 miliona evra prošle godine, dok Evropska komisija i regulatori iz Velike Britanije istražuju da li Googleov adtech segment nije jednak prema svima, nego omogućava nepravednu prednost nad rivalima i oglašivačima.

“Vreme je da Google ispuni svoje obaveze i da vrati štetu koju je naneo ovoj važnoj industriji. Zato danas najavljujemo ove tužbe u dve jurisdikcije kako bismo dobili nadoknadu za izdavače softvera iz EU i Velike Britanije”, istakao je Demijen Džeradin (Demien Geradin) iz advokatske kancelarije Geradin Partners.

Google je kritikovao predstojeće tužbe, rekavši da konstruktivno sarađuje sa izdavačima softvera širom Evrope.

„Ova tužba je spekulativna i oportunistička. Kada primimo žalbu, energično ćemo se boriti protiv nje“, rekao je portparol američke kompanije.

Tužba pred Žalbenim sudom za konkurenciju Ujedinjenog Kraljevstva tražiće nadoknadu za sve vlasnike veb-sajtova koji sadrže reklamne banere, uključujući tradicionalne izdavače. Finansijer parnica Harbor investirala je sredtva u obe parnice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...