Irski regulator istragu započeo još 2020. godine

Instagram kažnjen 405 miliona evra zbog loše zaštite podataka tinejdžera

EUHi-techLifestyleSvetVesti

6.9.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Instagram kažnjen 405 miliona evra zbog loše zaštite podataka tinejdžera Instagram kažnjen 405 miliona evra zbog loše zaštite podataka tinejdžera
Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka naplatio je rekordnu kaznu od 405 miliona evra društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o... Instagram kažnjen 405 miliona evra zbog loše zaštite podataka tinejdžera

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka naplatio je rekordnu kaznu od 405 miliona evra društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci.

Instagram planira da uloži žalbu na kaznu, saopštio je portparol matične kompanije Meta Platforms, prenosi Reuters.

Istraga, koja je započela 2020. godine, fokusirala se na korisnike između 13 i 17 godina starosti, kojima je bilo dozvoljeno da upravljaju poslovnim nalozima, što je omogućilo objavljivanje korisničkog broja telefona i/ili adrese e-pošte.

“Usvojili smo našu konačnu odluku prošlog petka i ona sadrži kaznu od 405 miliona evra“, rekao je portparol irskog komesara za zaštitu podataka (DPC), glavnog regulatora matične kompanije Instagrama Meta Platforms u Evropi. Svi detalji odluke biće objavljeni sledeće nedelje, rekao je on.

Instagram je ažurirao svoja podešavanja pre više od godinu dana i od tada je objavio nove funkcije kako bi tinejdžeri bili bezbedni i njihove informacije bile privatne, rekao je portparol Mete.

Portparol je rekao da se Instagram ne slaže sa načinom na koji je kazna izračunata i da pažljivo razmatra odluku.

DPC reguliše Facebook, Apple, Google i druge tehnološke gigante zbog lokacije njihovog sedišta EU u Irskoj. Otvorio je više od deset istraga protiv Metinih kompanija, uključujući Facebook i WhatsApp.

WhatsApp je prošle godine kažnjen sa rekordnih 225 miliona evra zbog nepoštovanja pravila EU o podacima.

Irski regulator je u decembru završio nacrt presude u istrazi o Instagramu i podelio ga sa drugim regulatorima Evropske unije u okviru sistema “sve na jednom mestu“ za regulisanje velikih multinacionalnih kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...