zbog zloupotrebe monopolskog položaja

Savetnica suda Evropske unije traži da Google plati kaznu od 2,4 milijarde evra

EUFirme u fokusu

11.1.2024 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Savetnica suda Evropske unije traži da Google plati kaznu od 2,4 milijarde evra Savetnica suda Evropske unije traži da Google plati kaznu od 2,4 milijarde evra
Savetnica suda Evropske unije traži od kompanije Google da plati kaznu od 2,4 milijarde evra jer je za nuđenje robe koristila svoj monopolski položaj... Savetnica suda Evropske unije traži da Google plati kaznu od 2,4 milijarde evra

Savetnica suda Evropske unije traži od kompanije Google da plati kaznu od 2,4 milijarde evra jer je za nuđenje robe koristila svoj monopolski položaj na tržištu.

Generalni advokat Evropskog suda pravde Džulijan Kokot (Juliane Kokott) traži da se odbije žalba kompanije koju je uložila na presudu iz 2017. godine i da se potvrdi kazna od 2,4 milijarde evra koju je Evropska komisija (EK) izrekla Google-u.

EK je optužila Google da bez prava u pretrazi usmerava korisnike na svoj Google Shopping čineći štetu konkurentim pružaocima istih usluga. To je jedna od tri kazne u iznosu od više milijardi koje je EK nametnula toj kompaniji u poslednjih deset godina borbe da uredi tehnološku industriju.

Google je uložio žalbu najvišem sudu EU pošto je niži Opšti sud odbacio njegov prigovor.

Mišljenja generalnog advokata Suda pravde nisu pravno obavezujuća, ali ih sudije često prate. Njihova konačna odluka očekuje se za nekoliko meseci.

„Google je, kako je utvrdila Komisija i potvrdio Opšti sud, koristio svoju dominantnu poziciju na tržištu usluga opšte pretrage kako bi favorizovao sopstvenu uslugu kupovine tako što je u redosledu prikaza rezultata favorizovao svoju ponudu“, saopštio je Sud pravde u sažetku mišljenja.

Kompanija Google ranije je navela da je 2017. godine uvela izmene kako bi se uskladila sa odlukom Evropske komisije.

„Razmotrićemo mišljenje generalnog advokata i sačekaćemo konačnu odluku suda. Bez obzira na žalbu, nastavljamo da ulažemo u našu izmenu koja uspešno funkcioniše već nekoliko godina, i nastavljamo da konstruktivno sarađujemo sa Evropskom komisijom“, navodi se u saopštenju Gugla.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...