Od 13. decembra pristup imaju programeri i poslovni korisnici modelu Gemini Pro

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Hi-techLifestyleSvet

7.12.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT
Google je u sredu lansirao, kako kaže, svoj najveći i najsposobniji model veštačke inteligencije, dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će monetizovati... Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Google je u sredu lansirao, kako kaže, svoj najveći i najsposobniji model veštačke inteligencije, dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će monetizovati AI.

Veliki jezički model Gemini će uključivati paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom spektru zadataka; i Gemini Nano, koji će se koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje, piše Seebiz.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima preko Google Clouda za upotrebu u sopstvenim aplikacijama. Počevši od 13. decembra, programeri i poslovni korisnici mogu da pristupe modelu Gemini Pro preko Gemini API u Google AI studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri će, takođe, moći da prave sa Gemini Nano. Gemini će se, takođe, koristiti za pokretanje Google proizvoda kao što su njegov Bard četbot i Search Generative Experience, koji pokušava da odgovori na upite za pretragu konverzacijskim tekstom (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji je nadmašio ljudske stručnjake na MMLU (masivno razumevanje jezika za više zadataka), koji koristi kombinaciju od 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje svetskog znanja i sposobnosti rešavanja problema, kompanije rekla je u blog postu u sredu. On navodno može da razume nijanse i rezonovanje u složenim predmetima.

„Gemini je rezultat velikog zajedničkog napora timova širom kompanije Google, uključujući naše kolege u delu Google Research“, napisao je izvršni direktor Sundar Pičaj (Sundar Pichai) u postu na blogu u sredu. „Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimetno razumeti, delovati i kombinovati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.

Od danas, četbot Bard kompanije Google će koristiti Gemini Pro da pomogne u naprednom razmišljanju, planiranju, razumevanju i još mnogo toga. Početkom sledeće godine lansiraće Bard Advanced, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci u razgovoru sa novinarima. Predstavlja najveće ažuriranje za Bard, njegov četbot kao što je ChatGPT.

Ažuriranje dolazi osam meseci nakon što je pretraživač prvi put lansirao Bard i godinu dana nakon što je OpenAI pokrenuo ChatGPT na GPT-3.5. U martu ove godine, startap predvođen Semom Altmanom pokrenuo je GPT-4. Rukovodioci su  rekli da je Gemini Pro bolji od GPT-3.5, ali su izbegli pitanja o tome kako se slaže sa GPT-4.

Na pitanje da li Google planira da naplaćuje pristup Bard Advanced, Googlov generalni menadžer za Bard, Sissie Hsiao, rekla je da je fokusiran na stvaranje dobrog iskustva i da još nema nikakve detalje o monetizaciji.

Na pitanje na brifingu za novinare da li Gemini ima neke nove mogućnosti u poređenju sa LLM-ima trenutne generacije, Eli Kolins (Eli Collins), potpredsednik proizvoda u Google DeepMind-u, rekao je: „Pretpostavljam da ima“, ali da još uvek radi na razumevanju novih karakteristika Geminija Ultra.

Google je navodno odložio lansiranje Geminija jer nije bio spreman, vraćajući sećanja na teško uvođenje svojih AI alata ranije ove godine.

Nekoliko novinara je pitalo o kašnjenju, na šta je Kolins odgovorio da testiranje naprednijih modela traje duže. Kolins je rekao da je Gemini najsveobuhvatniji AI model koji je kompanija napravila i da ima „najopsežnije bezbednosne procene“ od bilo kog Google modela.

Kolins je rekao da je, uprkos tome što je najveći model, Gemini Ultra znatno jeftiniji za pokretanje. „To nije samo sposobnije, već je i efikasnije“, rekao je on. „Još uvek nam je potrebno značajno izračunavanje da bismo obučili Gemini, ali postajemo mnogo efikasniji u smislu naše sposobnosti da obučavamo ove modele“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...