Otvoreni kod Llama alternativa skupim vlasničkim modelima

Meta objavila AI model za komercijalnu upotrebu

Hi-techLifestyleSvet

19.7.2023 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Meta objavila AI model za komercijalnu upotrebu Meta objavila AI model za komercijalnu upotrebu
Kompamija Meta objavila je komercijalnu verziju svog modela veštačke inteligencije otvorenog koda Llama, saopštila je kompanija, dajući početnicima i drugim preduzećima moćnu besplatnu alternativu... Meta objavila AI model za komercijalnu upotrebu

Kompamija Meta objavila je komercijalnu verziju svog modela veštačke inteligencije otvorenog koda Llama, saopštila je kompanija, dajući početnicima i drugim preduzećima moćnu besplatnu alternativu skupim vlasničkim modelima koje prodaju kompanije OpenAI i Google.

Novu verziju modela, nazvanu Llama 2, distribuiraće Microsoft preko svoje usluge računarstva u oblaku Azure i radiće na Windows operativnom sistemu, saopštila je kompanija Meta u blog postu, navodeći da je Microsoft „njen preferirani partner“, saopštio je Reuters.

Model, koji je Meta ranije pružila samo odabranim naučnicima u istraživačke svrhe, takođe, biće dostupan putem direktnog preuzimanja i preko Amazon veb-servisa, Hugging Face i drugih provajdera, navodi se u postu na blogu i zasebnoj objavi na mreži Facebook od strane izvršnog direktora kompanije Meta Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg).

„Otvoreni kod pokreće inovacije jer omogućava da mnogo više programera stvara sa novom tehnologijom“, napisao je Zakerberg, i dodao da veruje da će napredak biti brži, ako je ekosistem otvoreniji.

Pravljenje tako sofisticiranog modela kao što je Llama široko dostupnim i besplatnim za preduzeća preti da ugrozi ranu dominaciju koju su uspostavili igrači poput kompanije OpenAI na tržištu generativnog AI softvera, koji Microsoft podržava i čije modele već nudi poslovnim klijentima preko oblaka Azure.

Prva Llama je već bila konkurentna modelima koji pokreću ChatGPT kompanije OpenAI i četbot Bard kompanije Google, dok je nova Llama ima 40 odsto više podataka od svog prethodnika, sa više od milion napomena od strane ljudi za fino podešavanje kvaliteta, rekao je Zakerberg.

„Komercijalni Llama bi mogao da promeni sliku“, rekao je Amdžad Masad (Amjad Masad), izvršni direktor platforme za razvoj softvera Replit, koji je istakao da više od 80 odsto projekata tamo koristi OpenAI modele.

„Svako postepeno poboljšanje modela otvorenog koda jede tržišni udeo modela zatvorenog koda, jer ih možete koristiti jeftino i imati manje zavisnosti“, rekao je Masad.

Foto: Unsplash.com

Najava prati planove najvećih rivala kompanije Microsoft, kompanija Google i Amazon, da poslovnim korisnicima daju niz AI modela.

Amazon, na primer, ima marketinški pristup oblaku – veštačkoj inteligenciji iz startap kompanije Anthropic visokog profila – pored sopstvene porodice modela Titan. Google je, takođe, rekao da planira da i druge modele učini dostupnim svojim klijentima u oblaku.

Do sada se Microsoft fokusirao na dostupnost tehnologije iz kompanije OpenAI u Azure.

Za Metu, ekosistem AI tehnologije otvorenog koda izgrađen na njenim modelima mogao bi da zaustavi planove rivala da zarade prihod od svoje vlasničke tehnologije, čija bi vrednost isparila ako bi programeri mogli besplatno da koriste jednako moćne sisteme otvorenog koda.

Meta se, takođe, kladi da će imati koristi od napretka, ispravki grešaka i proizvoda koji bi mogli izrasti iz njegovog modela koji će postati standard za AI inovacije, kao što je to činila tokom proteklih nekoliko godina sa svojim široko prihvaćenim okvirom AI otvorenog koda PyTorch.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...