osim ako kompanija ne preduzme konkretne mere

Norveški regulator kazniće Metu zbog kršenja privatnosti

Biznis

18.7.2023 12:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Norveški regulator kazniće Metu zbog kršenja privatnosti Norveški regulator kazniće Metu zbog kršenja privatnosti
Kompanija Meta koja poseduje Facebook i Instagram biće kažnjena sa million norveških kruna dnevno zbog kršenja privatnosti, osim ako ne preduzme konkretne mere, saopštila... Norveški regulator kazniće Metu zbog kršenja privatnosti

Kompanija Meta koja poseduje Facebook i Instagram biće kažnjena sa million norveških kruna dnevno zbog kršenja privatnosti, osim ako ne preduzme konkretne mere, saopštila je norveška uprava za zaštitu podataka, Datatilsynet. Ovakav potez mogao bi da ima šire posledice i da se proširi na ostatak Evrope.

Regulator Datatilsynet saopštio je da će naplaćivati kaznu svaki dan od 4. avgusta do 3. novembra, osim ako Meta ne preduzme konkretne mere, prenosi Reuters.

Rečeno je da Meta ne može prikupljati podatke korisnika u Norveškoj, kao što su fizičke lokacije korisnika, i koristiti ih za ciljano oglašavanje, poznato i kao bihevioralno oglašavanje, poslovni model koji je, inače, uobičajen za Big Tech.

„Toliko je jasno da je to protivzakonito da moramo da intervenišemo odmah. Ne možemo više da čekamo“, rekao je za agenciju Reuters Tobias Judin, šef međunarodnog odeljenja uprave Datatilsynet.

Meta je navela da će preispitati odluku koju je doneo Datatilsynet i da neće biti trenutnog uticaja na njegove usluge.

Datatilsynet je svoj potez uputio Evropskom odboru za zaštitu podataka, koji bi u slučaju da se saglasi, mogao učiniti kaznu trajnom i proširiti teritorijalni opseg odluke u Evropi.

„To bi izvršilo dodatni pritisak na Metu“, rekao je Judin.

Odluka upravnog organa Datatilsynet dolazi nekoliko dana nakon što je najviši sud Evropske unije presudio da Meta ne može prikupljati korisničke podatke za bihevioralno oglašavanje.

U decembru je regulator podataka u Irskoj, gde Meta ima svoje evropsko sedište, rekao da ta kompanija mora da prekine ovakvu praksu.

„Nastavljamo da konstruktivno sarađujemo sa Irskom komisijom za zaštitu podataka i poštujemo svaku odluku komisije“, saopšteno je iz kompanije Meta.

„Debata oko pravnih osnova traje već neko vreme, a preduzeća se i dalje suočavaju sa nedostatkom regulatorne sigurnosti u ovoj oblasti.” Norveška nije članica EU, ali je deo evropskog jedinstvenog tržišta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...