Biće omogućeno alternativno preuzimanje aplikacija na Androidu

Google mora da nadoknadi 700 miliona dolara američkim potrošačima

PoslovanjeSvet

19.12.2023 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Google mora da nadoknadi 700 miliona dolara američkim potrošačima Google mora da nadoknadi 700 miliona dolara američkim potrošačima
Google je pristao da plati 700 miliona dolara odštete i omogući veću konkurenciju u svojoj online prodavnici aplikacija (Google Play), u skladu sa uslovima... Google mora da nadoknadi 700 miliona dolara američkim potrošačima

Google je pristao da plati 700 miliona dolara odštete i omogući veću konkurenciju u svojoj online prodavnici aplikacija (Google Play), u skladu sa uslovima antimonopolskog sporazuma sa američkim državama i potrošačima objavljenim u ponedeljak na federalnom sudu u San Francisku.

IT gigant će uplatiti 630 miliona dolara u fond za poravnanje za potrošače i dodatnih 70 miliona dolara u fond koji će koristiti američke države, prema nagodbi.

Kako piše Wall Street Jourbal, u poravnanju se navodi da će potrošači koji ispunjavaju uslove dobiti najmanje po dva dolara naknade i mogu dobiti dodatne isplate na osnovu svoje potrošnje na Google Play-u između 16. avgusta 2016. i 30. septembra 2023.

Svih 50 država, okrug Kolumbija, Portoriko i Devičanska ostrva, biće obuhvaćeni ovim rešenjem.  

Google je optužen da prenaplaćuje usluge potrošačima kroz nezakonita ograničenja distribucije aplikacija na Android uređajima i nepotrebne naknade za transakcije u aplikaciji. Kompanija nije priznala da je činila nepravdu, ali je pristala na nagodbu.

Ovakav ishod najavljen je još u septembru, ali su njegovi uslovi ostali poverljivi do okončanja Google-ovog suđenja sa proizvođačem video-igre „Fortnite”, kompanijom Epic Games. Kalifornijski sud prošle nedelje se složio sa Epic-om da su delovi Google-ovog poslovanja sa aplikacijama nekonkurentni.

Vilson Vajt (Wilson White), potpredsednik Google-a za državne poslove i javnu politiku, u izjavi je rekao da nagodba „potvrđuje snažnu bezbednosnu zaštitu i zadržava kompanijinu sposobnost da se takmiči sa drugim proizvođačima (operativnih sistema) i investira u Android ekosistem za korisnike i programere”.

S druge strane, Google je saopštio i da proširuje opcije za programere aplikacija i igara da potrošačima pruže alternativu naplate izvan servisa Google Play. Google je rekao da je isprobavao ovu „naplatu po izboru“ u SAD više od godinu dana.

Kao deo nagodbe, Google je rekao da će pojednostaviti mogućnost korisnika da preuzimaju aplikacije direktno od programera.

Advokati pojedinačnih država u svom podnesku su istakli da će uslovi poravnanja „ponuditi značajno i dugotrajno olakšanje potrošačima širom zemlje“. Istaknuto je i da nijedan drugi američki antimonopolski organ još nije uspeo da obezbedi nadoknade ove veličine od Google-a“ ili bilo koje druge velike digitalne platforme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...