GUVERNER ECB UPOZORILA: Evrozonu čeka veliki pad prizvodnje

EUSvetVesti

16.4.2020 16:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

GUVERNER ECB UPOZORILA:  Evrozonu čeka veliki pad prizvodnje GUVERNER ECB UPOZORILA:  Evrozonu čeka veliki pad prizvodnje
Guverner Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) upozorila je u četvrtak da Evrozona ide ka „velikom smanjenju proizvodnje“ i „brzom pogoršanju tržišta... GUVERNER ECB UPOZORILA:  Evrozonu čeka veliki pad prizvodnje

Guverner Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) upozorila je u četvrtak da Evrozona ide ka „velikom smanjenju proizvodnje“ i „brzom pogoršanju tržišta rada“ zbog pandemije korona virusa. Ona je izjavila  na virtualnom sastanku MMF u četvrtak da očekuje da će se inflacija usporiti u kratkom roku i da će ostati na sadašnjem niskom nivou.

Lagard je navela da priznaje da je srednjoročni pogled na cene „pun velike neizvesnosti“, prenele su agencije. Prema njenim rečima ECB će učiniti sve što je potrebno da bi pomogla evropskoj privredi u najtežoj krizi u poslednjih više decenija i poziva na širu međunarodnu saradnju da bi se prevazišle štetne posledice pandemije korona virusa.

„Upravni savet opredeljen je da učini sve što je potrebno u okviru svog mandata kako bi se Evrozoni pomoglo u krizi. Potpuno je spreman da poveća obim svog programa otkupa imovine  i prilagodi njegov sastav, onoliko koliko je potrebno i koliko dugo je potrebno. Biće istražene sve mogućnosti i sve vanredne situacije da bi se podržala privreda“, rekla je Lagard.

Kao odgovor na ekonomski nemir izazvan pandemijom, ECB je prošlog meseca najavila plan za kupovinu imovine u iznosu oko 900 milijardi evra ove godine, nudeći bankama jevtine zajmove i manje strikte uslove kako bi olakšala njihovu likvidnost.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...