PDV na hranu vraćen na 19 odsto

Hotelima i restoranima u Nemačkoj ide bolje i pored višeg poreza

BiznisPoreziPoslovanjeSvetTurizam

20.6.2024 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hotelima i restoranima u Nemačkoj ide bolje i pored višeg poreza Hotelima i restoranima u Nemačkoj ide bolje i pored višeg poreza
Restorani i hoteli u Nemačkoj su u aprilu bolje poslovali nego mesec ranije, uprkos prognozama da će povećanje PDV-a na hranu u ugostiteljstvu ove... Hotelima i restoranima u Nemačkoj ide bolje i pored višeg poreza

Restorani i hoteli u Nemačkoj su u aprilu bolje poslovali nego mesec ranije, uprkos prognozama da će povećanje PDV-a na hranu u ugostiteljstvu ove godine da smanji prodaju.

Promet je, uz računanje inflacije, realno porastao za 0,2 odsto, prema preliminarnim podacima koje je u sredu saopštio Savezni zavod za statistiku. Nominalno, promet je bio veći za 1,3 odsto, prenosi agencija Dpa.

U poređenju sa aprilom prošle godine, nominalni rast je zahvaljujući povećanju cena bio 0,8 odsto. Realni je, međutim, pao za 2,7 odsto, rekli su statističari.

Od 1. januara PDV na hranu u restoranima u Nemačkoj je ponovo 19 odsto. Prethodno ga je vlada privremeno bila smanjila na sedam odsto, da pomogne ugostiteljima koje je pogodila pandemijska kriza.

Vraćanje poreza u normalu gura cene naviše i analitičari očekuju više bankrotstava među restoraterima i hotelijerima.

Ugostitelji su protestovali tražeći da se niža poreska stopa primenjuje još neko vreme, ali vlada im nije izašla u susret.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.